Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Közös szaglásuk van a hangyáknak

2012.02.22. 09:07

Amikor egy hangya harcba száll egy másik kolóniából érkező betolakodóval, akkor megőrzi ellensége szagát, majd pedig visszatérve övéihez továbbadja nekik – fedezték fel ausztrál kutatók. A módszer lehetővé teszi, hogy az egész boly vagy kolónia felismerje az ellenséget.

A Melbourne-i Egyetem kutatócsapata mindezt az Oecophylla smaragdina hangyán tanulmányozta. Ez a fajta fákon fészkel, azokon épít bolyt, és egy-egy kolóniájának félmillió dolgozója is lehet. A tudósok egy másik kolónia néhány példányát összeeresztették a vizsgált boly képviselőivel. Utána a bolyból több más közösség hangyáival engedtek össze példányokat, és azt tapasztalták, hogy a már - szagról ismert - hangyákkal sokkal ellenségesebben viselkedtek a boly tagjai, mint azokkal, amelyekkel nem került kapcsolatba előzőleg egy másik hangya.

Mark Elgar, a kutatás vezetője a BBC brit sajtóorgánumnak emberi példával magyarázta a jelenséget. „Olyan ez, mintha valakinek kellemetlen tapasztalata lenne egy bizonyos embercsoporttal, például ugyanolyan színű sálat viselő focihuligánokkal. Elmondja az illető egy barátjának, az továbbmondja másnak, és kialakul a kollektív emlékezet. Helyettesítsük be az embereket hangyákkal, a színes sálat szaggal és máris világos a bolytörténet" - mondta Elgar professzor.