Meghalt a négyszeres végtagátültetett páciens Törökországban

2012.02.28. 13:49

Meghalt az a fiatal török férfi, akin a világon először négyes végtagátültetést hajtottak végre török orvosok a múlt héten Ankarában. A 27 éves Sevket Cavdar hétfőn hunyt el, néhány órával azután, hogy az orvosok anyagcsere-problémák és szövetkilökődés miatt kénytelenek voltak eltávolítani mind a négy végtagját: egyik lábát már vasárnap levágták, hétfőn pedig a többi három végtagot is el kellett távolítani.

„Minden erőfeszítésünk ellenére a páciens életét követelte az anyagcsere-egyensúlyhiány" – jelentette be hétfő este közleményben az ankarai Hacettepe kórház. A klinika sajnálkozását fejezte ki, megjegyezve, hogy kétszáz orvos 90 órán át próbálta életben tartani a beteget. Cavdat életét annak ellenére sem sikerült megmenteni, hogy a kórház főorvosa szombaton véradásra szólította fel a lakosságot az esetleges komplikációk leküzdéséhez, és a török Vörös Félhold több vérbegyűjtő stábot is szétküldött.

A páciens 1998-ban áramütésben veszítette el végtagjait. A négyes végtagtranszplantációra két hónappal azután került sor, hogy a dél-törökországi Antalya kórházában hármas végtagátültetést hajtottak végre, részleges sikerrel. Az ottani páciens két kart és egy lábat kapott, ez utóbbit azonban kénytelenek voltak levágni szövetkilökődés miatt.

A Hacettepe kórházban továbbra is stabil viszont annak a betegnek az állapota, akin – az országban másodikként – arcátültetést végeztek szombaton. Az első ilyen transzplantációt két hónapja végezték az antalyai intézményben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport