Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Milyen magas a Mount Everest?

2012.02.28. 21:11
Nemzetközi segítséget kér Nepál ahhoz, hogy végre hivatalosan megállapítsák a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Csomolungma (Mount Everest) magasságát.

Radhanath Szikdar indiai matematikus 1852-ben állapította meg először, hogy a Csomolungma a világ legmagasabb hegye. Az első mérést 1856-ban végezték, amikor 8840 métert jelentettek be. Csaknem egy évszázaddal később, 1955-ben elvégzett indiai mérések 8848 méteres eredményt adtak. 1999-ben az amerikai National Geographic Society expedíciója egy GPS-egységet állított a legmagasabb sziklára, és így 8850 méteres magasságot kaptak. Kínaiak 2005-ben mérték meg a Csomolungma magasságát, amely 8844 méteres eredményt adott. A nepáliak 2010-ben 8848 métert mértek.

Nepál azután fordult folyamodott segítségért, hogy a kínaiak 4 méterrel csökkentették a Csomolungma magasságát, ugyanis számításaik során csak a sziklákat vették figyelembe, a rajtuk lévő több méter havat és jeget nem. Geológusok viszont arra mutatnak rá, hogy a Mount Everest fiatal hegy, a tektonikai lemezek mozgása miatt évenként 3-5 milliméterrel nő, és évi 27 milliméterrel mozdul el északkelet felé.

Krisna Radzs, a nepáli földtani szolgálat vezetője szerint a nemzetközi segítséggel végre megállapíthatnák a Föld istenasszonyának valódi magasságát. A projektet három évvel ezelőtt dolgozták ki, de a végrehajtásnak egyaránt vannak pénzügyi és műszaki akadályai.

„Nem rendelkezünk például olyan berendezésekkel, amelyek mínusz 45 Celsius foknál is működőképesek lennének", mondta a geológus.

Egy nepáli hegymászó, Apa Serpa egyébként épp a napokban vette át a Guiness Világrekordok hitelesítőitól az oklevelet, amit azért kapott, mert a világon egyedüliként összesen huszonegyszer mászta meg a csúcsot. Arról nincs hír, hogy tudta-e, pontosan milyen magasan jár.