Szabina
-2 °C
15 °C

Tükörterápiával a fantomfájdalom ellen

2012.02.29. 11:14

A tükörterápiának nevezett kezelés csökkentheti a végtag-amputációk után keletkező úgynevezett krónikus fantomfájdalmat. Stefan Seidl, a Bécsi Egyetem neurobiológusa vezette azt a kutatócsoportot, amelynek sikerült stimulálnia az eltávolított végtag mozgatásáért felelős motorikus hálózatot az agyban. A kutatásban nyolc, lábamputáláson átesett beteg vett részt, akiken összesen tizenkét tükörterápiát végeztek el. A terápia során a páciensek úgy helyezkedtek el a tükör előtt, hogy csak az ép végtagjukat látták. Amikor az egészséges lábukat mozgatták, az agyuk úgy hitte, hogy az eltávolított testrész újra létezik.

A szakértők az első vizsgálat előtt és az utolsó után is végeztek méréseket, funkcionális mágneses rezonanciatomográf segítségével. Ebből kiderült, hogy a terápia során a közepes intenzitású fantomfájdalom jelentősen csökkent, ugyanakkor megnövekedett a páciensek homlok- és halántéklebeny-működésének intenzitása. Ezek a területek elsősorban nem felelősek a mozgatásért, de az agy az amputáció után olyan motorikus hálózatot aktivizál, amely pótolja az elvesztett végtag mozgatásáért felelős központ tevékenységét.

A kutatócsoport azt is megállapította, hogy az agyi aktivitás nem mindenkinél változik ugyanúgy, illetve a homlok- és halántéklebeny nem ugyanazon részénél játszódnak le a változások.