Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csökken a halálos rákbetegségek száma az EU-ban

2012.03.01. 10:47

Szakemberek becslése szerint idén 1,3 millió ember hal meg rákos megbetegedés miatt az uniós tagállamokban; több mint 717 ezer férfi és több mint 565 ezer nő. 2012-ben százezer férfi közül 139, százezer nő közül 85 halhat meg rákban. A 2007. évi adatokhoz viszonyítva ez a férfiak esetében 10, a nőknél 7 százalékos csökkenés. A mellrák miatti elhalálozás kilenc százalékkal csökken a kezelés fejlődésének köszönhetően. A 20-49 év közötti korcsoportban még nagyobb arányú, 13 százalék lesz a csökkenés.

Az EU-ban a mellrák a vezető halálozási ok a rákbeteg nők körében. Bár a halálozási arány csökken, a megbetegedési arányszám  valószínűleg nem. A nőknél a tüdőrák halálozási aránya viszont továbbra is növekszik, miközben a férfi rákbetegek körében, ahol ez volt az elsőszámú elhalálozási ok, csökkenés figyelhető meg.

A tanulmány készítőit meglepte, hogy a hasnyálmirigyrák mind a férfiak, mind a nők esetében növekszik, mivel a dohányzás csökken a népesség körében. Carlo la Vecchia, a Milánói Egyetem orvostudományi karának professzora, a tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy a dohányzás, a túlsúly és az elhízás a hasnyálmirigyrák kockázati tényezői, így valószínűleg az elhízás növekvő hatása lehet az ok.