Rettenetes halált halt a worsley-i ember

2012.03.13. 12:17

Egy vaskori férfi koponyájának CT-vizsgálatával kétezer éves gyilkosság nyomaira bukkantak brit orvosok. A worsley-i emberként ismertté vált férfi mumifikálódott koponyáját 1958-ban fedezték fel Salford közelében a tőzegmocsárban, földi maradványait azóta a Manchesteri Múzeumban őrizték. A férfit 20-30 éves korában, időszámításunk szerint 100 táján érte a halál, amikor Britannia jelentős részét meghódították a rómaiak.

A koponyát és a nyak csonkját a manchesteri gyermekkórházban vizsgálták meg, és a CT feltárta, milyen erőszakos halálban volt része a férfinak. Először leütötték, majd fojtogatták, végül lefejezték. Bryan Sitch, a Manchesteri Múzeum régészeti gyűjteményének kurátora szerint rituális gyilkosságról lehetett szó.

A worsley-i ember halála emlékeztet egy másik vaskori férfi végzetére. A lindow-i ember szintén a tőzegmocsárban végezte, földi maradványait 1984-ben tárták fel Cheshire-grófságban. A vizsgálatok szerint 150 évvel korábban élt, mint a worsley-i férfi, de szintén megfojtották, majd átvágták a torkát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport