Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Ősi szalamandrafajt találtak

2012.03.14. 15:23

A legrégebbi szalamandrafélék (Salamandridae) hat fosszíliáját fedezték fel Kínában, a leletek korát 157 millió évesre becsülik. A felfedezésről az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában tették közzé tanulmányukat kínai és amerikai paleontológusok. Az eddigi legrégebbinek hitt szalamandrafosszília, amely Spanyolországban került napvilágra, mindössze 114 millió éves.

A szalamandrafosszíliákra Liaoning tartományban, egy kiszáradt tó medrében, az úgynevezett Tiaocsisan (Tiaojishan) formációban bukkant Ko Csinkao (Ke Qin Gao), a Pekingi Egyetem, valamint Neil H. Shubinb, a Chicagói Egyetem paleontológusa. A kutatók beszámolója szerint a kétéltűek nagyon hasonlítottak ma élő utódaikhoz. A Beiyanerpeton jianpingensis nevű kétéltű hosszú testtel, rövid végtagokkal, valamint elnyújtott, lelapított farokkal rendelkezett. A felnőtt egyedek kopoltyúval rendelkeztek, testhosszuk meghaladta a 10 centimétert.

A fosszíliák alapján a paleontológusok úgy vélik, hogy a szalamandrafélék az eddig feltételezettnél sokkal korábban, még a jura időszakban fejlődtek ki. Ily módon a Beiyanerpeton jianpingensis a szalamandrafélék legidősebb alfaja, a Salamandridae-családba tartozó, ma élő 557 faj őse. A két felnőtt egyed fosszíliáján kívül több kisebb megkövesedett csontvázat is találtak a tófenéket borító vulkanikus hamuban. Azt nem lehet tudni, hogy fiatal egyedekről, vagy egy másik faj képviselőiről van-e szó.