Júlia, Rita
12 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Feltalálták a szónikus csavarhúzót

2012.04.21. 14:49

A legendás Doctor Who sorozatban a Doktor mindent meg tud javítani, minden ajtót ki tud nyitni szónikus csavarhúzójával (sonic screwdriver). A skót Dundee Egyetem tudósai azt állítják, hogy megalkották ennek a földi mását.

csavar

Az egyetemen készített szerkezettel képesek nem csak megemelni, hanem mozgatni, forgatni is tárgyakat. Ez az első olyan eset, hogy ultrahanggal sikerült megforgatni tárgyakat, eddig csak eltolni sikerült. A kísérletben víz alatt lévő lemezeket sikerült forgásra bírni.

A felfedezést az orvoslás során tudják majd hasznosítani, el lehet végezni műtéteket anélkül, hogy meg kellene vágni a beteget. Egy másik felhasználási lehetőség, hogy a gyógyszerrel teli kapszulát pontosan oda tudnák vezetni, ahol például a tumor található.

A tudósok régóta sejtették, hogy az ultrahanggal nem csak eltolni, hanem megforgatni is lehet tárgyakat, de ezt először a Dundee Egyetem kutatócsoportja tudta elérni. Az eredmények igazoltak egy elméletet és új szintre emelték az ultrahang szabályozásának módját. "Mint Doctor Who csavarhúzója, a mi szónikus csavarhúzónk is sokkal többre képes, mint csak tárgyak mozgatása" – lelkendezett Mike MacDonald, az egyetem egyik professzora.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!