Amerika korlátozná a nanotechnológiát az élelmiszeriparban

2012.04.23. 16:35

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA azt javasolja, hogy a nanoméretű részecskéket felhasználó élelmiszeripari és kozmetikai vállalatok további teszteredményekkel igazolják termékeik biztonságosságát. A nanorészecskék mérete általában nem éri el a 100 nanométert – összehasonlításként az emberi haj vastagsága 80 ezer nanométer, egy papírlapé 100 ezer nanométer.

Ezek a szubmikroszkopikus részecskék egyre gyakrabban bukkannak fel olyan kozmetikai cikkekben, mint például a napvédőkrémek, vagy élelmiszerekben adalékanyagként. Számos kutató véli úgy, hogy a nanotechnológiát hamarosan az orvoslásban is használják, de az FDA most kibocsátott irányelvei a gyógyászati alkalmazást nem érintik, csak az élelmiszereket, kozmetikumokat és azok csomagolóanyagait.

Az FDA-nak a kozmetikumok és az élelmiszeradalékok tekintetében szűkebb a hatásköre, mint a gyógyszereknél, míg utóbbiakat piacra kerülésük előtt ellenőrzi, előbbieknél nincs engedélyeztetési kötelezettsége a cégeknek. Ezekben az esetekben maguk a gyártó vállalatok felelősek termékeik biztonságosságáért.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla