Gyárfás
19 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Öntisztuló üveget fejlesztenek

2012.04.27. 14:03

Öntisztuló, vízlepergető és csillogásmentes üveget fejlesztenek a Massachusetts-i Műszaki Egyetem (MIT) kutatói. Az új technológia használatával eltűnhetnek az ujjlenyomatok az okostelefonok és a táblagépek képernyőiről, az autóközlekedést pedig biztonságosabbá teheti, hogy az ebből az üvegből készült szélvédő nem párásodik és nem tükröződik.

A fejlesztés alatt álló üveg felületét kúpokra emlékeztető, nanoméretű struktúrák borítják, amelyek az emberi hajszál keresztmetszeténél akár több ezerszer kisebbek. A nanokúpok megváltoztatják az üveg fénytörési tulajdonságait és vízlepergető képességét is.

Megalkotása során olyan, természetben megfigyelhető jelenségek inspirálták a kutatókat, mint a lótusz növény rendkívüli vízlepergető képessége, melyet a felszínét borító mikroszkopikus méretű szabályos kiemelkedéseknek köszönhet. Az új típusú üveg az elektronikai iparágak mellett az építőipar és az autógyártás érdeklődését is felkeltheti – írta a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

Nagy lökést adhat a megújuló energiák felhasználásának is, ugyanis a felszíni szennyeződések következtében a napkollektorok energiahasznosítása átlagosan negyven százalékkal csökken az üzembe helyezésüket követő első hat hónap során. Az új üvegek alkalmazása mérsékelheti a hasznos fénysugarak egy részének visszaverődését a napelemek felszínéről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!