Klotild
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Ritka óriásmedúzát filmeztek le

2012.05.16. 11:40

Óriásmedúzát filmeztek le az Atlanti-óceánban, Nagy-Britannia közelében. Ugyan a fajt már a hatvanas években felfedezték, megfigyelései azonban ritkaságszámba mennek. Néhány hete egy távirányítású, víz alatti jármű kamerája előtt furcsa alak úszott el 1500 méter mélységben.

Egyes megfigyelők halászhálónak vélték, mert a felszínén hálószerű mintázat látszik. Mások úgy gondolták, hogy egy bálna méhlepénye inkább. Természetesen akadt olyan is, aki földön kívüli lényre tippelt. De hogyan jutna le 1500 méter mélységbe egy halászháló vagy egy bálna méhlepénye?

Időközben megszületett a szakszerű válasz. A biológusok egybehangzóan állítják, hogy medúzáról van szó, mégpedig pontosabban a Deepstaria enigmatica nevű fajról – írja a Spiegel. A rácsszerű rajzolatot már az állat felfedezői is leírták, és azok az emésztőrendszer részét képezik.

Ezen kívül az ivarszervek is jól kivehetőek a videón. A medúza furcsa mozgása, bukdácsolása a víz alatti járműnek köszönhető, amely a környező vízben erős örvényeket hoz létre. 
A faj első példányait a kutatók az Atlanti-óceán déli részén fedezték fel. A mostani videófelvétel azonban állítólag Nagy-Britannia közelében készült.