Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

7000 méter mélybe merültek a kínaiak

2012.06.24. 08:40

Kína sikerrel teljesítette 7000 méteres mélységi rekordtervét Csiaolung (Jiaolong) nevű merülőkabinjával, amelyben háromfős kutatói legénység kapott helyet - jelentette vasárnap a kínai média.

A merülést a Csendes-óceán - illetve a földkéreg - legmélyebb területén, a Mariana-ároknál helyi idő szerint reggel hét órakor kezdték. Körülbelül négy órával később érték el a 7015 métert. A kínai mitológia tengeri sárkányáról elnevezett merülőkapszulának június 15. óta ez volt a negyedik merülése. Anyahajójának fedélzetén csaknem százan követték nyomon a csúcsjavítási kísérletet.

A Csiaolung merülőkabin tavalyi merülése után a Kína keleti partjainál
A Csiaolung merülőkabin tavalyi merülése után a Kína keleti partjainál
Fotó: Str /

A Csiaolung tavaly júniusban 5188 méteren járt, majd az idén 6671, 6965 és 6963 méterre javította korábbi merülési rekordját. Minden alkalommal tesztelték a szerkezet működését, vízmintákat gyűjtöttek, és jeleket helyeztek el a talapzaton. 2010 nyarán a Dél-kínai-tengeren 17 alkalommal merült, akkor 3759 méterre jutott. Az akkori híradások szerint a kapszula fénykép- és videofelvételeket is küldött a bázisra, továbbá egy meg nem nevezett helyen robotkar segítségével kitűzték a kínai nemzeti zászlót, és elhelyezték a legendás sárkánypalota jelét a tengerfenéken.

A kínai kísérletsorozat része annak a központi elhatározásnak, amely a mélytengeri technológiák és felszerelések, merülésre alkalmas eszközök fejlesztését célozza. A korábbi eredményekkel már lehetővé vált, hogy kínai szakemberek a világ tengerfenék-területeinek 70 százalékán kutatásokat végezzenek. Kínának - más országok mellett - már nemzetközi engedélye van arra, hogy a tengerfenéken, korlátozott területeken nyersanyag- és érckitermelést megalapozó kutatást végezzen. James Cameron kanadai filmrendező, kutató Deepsea Challenger nevű, 12 tonnás tengeralattjárójával idén márciusban a Mariana-árok aljára, megközelítően 11 ezer méter mélyre merült.

A Föld legmélyebb pontjára korábban egy alkalommal jutott le egy páros, 1960-ban Jacques Piccard svájci mérnök és Don Walsh amerikai tengerésztiszt. Útjuk csaknem öt órán át tartott, és alig húsz percet töltöttek lent.