Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Negyvenmillió csillagot lajstromoznak

2012.06.27. 18:38

Negyvenmillió csillagot lajstromoznak a legújabb égboltfelmérési program, az APASS keretében, amelyet a Változócsillag-észlelők Amerikai Szövetsége (AAVSO) kezdeményezett. A 2009-ben kezdődött projektnek köszönhetően távoli, halvány csillagok fényességét és pontos helyét katalogizálják első ízben.

A korábbi felmérések során a fényes csillagokat vették számba, más szervezetek a leghalványabb csillagok feltérképezését tervezik. Az általunk megfigyelt csillagok sem nem túl fényesek, sem nem túl halványak, így elhanyagolták őket - fogalmazott Arne Henden, az AAVSO igazgatója, hozzátéve: e csillagok millióiról első ízben határozzák meg pontosan fényességüket és koordinátáikat.

Doug Welch, a kanadai McMaster Egyetem asztrofizikusa szerint is ez a katalógus lesz a fő kapocs a fényes csillagok már létező lajstroma és a halovány napok tervezett listája között.

Az AAVSO szerint olyan csillagok adatait határozzák meg, amelyeket amatőr csillagászok is képesek megfigyelni. Az égitestek magnitúdóját állapítják meg, ami a fényesség meghatározására használt, a fény intenzitásának logaritmusával arányos skála mértékegysége. A magnitúdóskála fordított, azaz minél kisebb a magnitúdó értéke, annál fényesebb az objektum. A Nap látszó fényessége -26,8 magnitúdó, a teleholdé -12,6, a szabad szemmel látható leghalványabb csillagé +6,5 körüli. Az APASS-program 10 és 16,5 magnitúdós csillagokat katalogizál, az adatokat Új-Mexikóban és Chilében működő 20 centiméteres tükörátmérőjű teleszkópokkal nyerik. Az új katalógus 2014-ben készül el.