A világ legkönnyebb anyagát fejlesztették ki

2012.07.11. 20:22

A világ legkönnyebb anyagát fejlesztették ki német tudósok, az aerographit elnevezésű képződmény alig nyom többet a levegőnél. Az ultrakönnyű anyag egymással összekapcsolódó miniatűr, üreges széncsövek hálózatából áll. Fajsúlya köbcentiméterként 0,2 milligramm, és könnyűsége ellenére rendkívül szilárd és hajlékony.

Az aerographitot a kieli és a hamburgi egyetem kutatói fejlesztették ki közösen. Lehetséges alkalmazási területe igen széles, akár több tízezer termék gyártásához is felhasználhatják. Az egyik legtöbbet ígérő terület az elektronika, az anyagot használhatják például elektromos meghajtású autók akkumulátoraihoz, amelyek az aerographit révén nemcsak könnyebbek, hanem tartósabbak is lehetnek és növekedhet a kapacitásuk.

Az eddig legkönnyebb anyag egy habosított fém volt, amelynek fajsúlya köbcentiméterenként 0,9 milligramm. Az anyag 99,9 százalékban levegőből áll. A kaliforniai HRL Laboratories tudósai állítottak elő 2011-ben. A fejlesztést a Darpa, az amerikai védelmi minisztérium kutatás-fejlesztési ügynöksége finanszírozta.  • Hírek
  • Hírek