Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Játékelmélet segíti a terroristahálózatok felderítését

2012.07.19. 17:41
A matematika interdiszciplináris területe, a játékelmélet segítségével azonosíthatók a terrorakciók kulcsszereplői, de közelebb vihet olyan globális problémák megoldásához is, mint a környezetszennyezés - hangsúlyozzák közleményben budapesti Corvinus Egyetemen megrendezett SING8 nemzetközi játékelméleti konferencia szervezői.

A játékelmélet az egyének között zajló stratégiai kölcsönhatások matematikai leképezése, ezeket a megközelítéseket elsősorban a közgazdaságban alkalmazzák, de az elméletek használhatóak a katonai fegyverkezési versenyekben, a szociális vagy politikai tudományokban, vagy akár a biológiában is. A spanyol-olasz-holland kezdeményezésre életre hívott új játékelméleti eredményeket bemutató SING8 (8th Spain-Italy-Netherlands meetings on Game Theory) konferencia mára a játékelméleti kutatók legnagyobb éves találkozójává nőtte ki magát. A budapesti tanácskozáson százötven európai és tengerentúli, nemzetközi szinten is elismert kutató mutatta be eredményeit, köztük olyan szaktekintélyek, mint Francis Bloch, a francia École Polytechnique professzora, Aviad Heifetz, az izraeli Open University professzora, Jean-Jacques Herings, a Maastrichti Egyetem professzora, vagy Hamid Sabourian, a Cambridge-i Egyetem tudósa.

Több elismert hazai szakember is előadást tartott, köztük a fehérjék közötti hálózatokat bemutató, iskolateremtő kutató, Csermely Péter prezentációját is meghallgathatták a jelenlévők, ami jól példázta a játékelmélet alkalmazását a biológiában és orvostudományban.

A terroristahálózatok struktúrájának feltérképezésével, illetve az olyan egyéni jellemzők figyelembe vételével, mint az anyagi helyzet vagy a bombakészítési gyakorlat azonosíthatóak lehetnek a terrorista merényletekben kulcsszerepet játszó elkövetők.  Mivel a játékelméleti modellek képesek hozzárendelni a vizsgált hálózatokhoz a fentiekhez hasonló úgynevezett kiegészítő információkat, ezen megközelítéseket alkalmazva realisztikusabb végeredményeket kaphatunk, amelyek fontos szerepet játszhatnak a terrorelhárításban.

A konferencián szó esett olyan, a XXI. században problémát okozó jelenségekről is, mint a folyószennyezéssel kapcsolatos országok közötti felelősségvállalás, vagy az egyéni szociális hálózatok kiterjedtsége és a dohányzás közötti kapcsolat. Kóczy Á. László, a konferencia szervezőbizottságának elnöke, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja Közgazdaság-tudományi Intézetének tudományos főmunkatársa azt emelte ki, hogy a játékelmélet nagyon magyar terület. Alapjait Neumann János rakta le, de Harsányi János is a matematika ezen ágában elért kiemelkedő eredményeiért kapta Nobel-díját. A mostani konferencián részt vett magyar kutatók és PhD-hallgatók száma is bizonyítja, a területen hazánk újra a nemzetközi élbolyhoz tartozik.