Orsolya
9 °C
21 °C

Vitorlás a Vénuszon, tengeralattjáró a Jupiter holdján

2012.08.08. 17:00

Az amerikai űrkutatási hivatal kihirdette a Nasa Innovative Advanced Concepts programjának idei támogatott projektjeit. Ebben a programban a NASA hosszú távú, izgalmasnak tűnő űrkutatási projekteket keres és finanszíroz, a jelentkezők között éppúgy megtalálhatók az űrhivatal saját kutatólaborjai, mint magáncégek vagy egyetemek. Érdekes módon a híres és méregdrága nagy magánegyetemek, mint a Caltech, a Princeton vagy a Stanford hiányoznak az idei támogatottak listájáról, az ismertebb egyetemeket egy szál MIT-s projekt képviseli, viszont sok a kisebb állami egyetemről induló program a nyertesek között.

Mágneses plazmahajtómű koncepciója
Mágneses plazmahajtómű koncepciója

Idén 28 projektet választott ki, és finanszíroz a NASA, ebből 18 első fázisos (100 ezer dollár támogatást kap egy évre), tíz pedig második fázisos, ezek általában korábbi, sikerrel zárult támogatott projektek folytatásai, ezek félmillió dollárt kapnak két évre. Még ezeknél a programoknál is legalább tíz év van hátra addig, hogy kézzel fogható, valódi űrutazáson bevethető eredménye legyen a fejlesztésnek.

A V2Suit űrruha koncepciója
A V2Suit űrruha koncepciója

Az idei érdekesebb nyertesek között ott van például a Super Ball Bot nevű találmány, ami egy mozgó alkatrészek nélkül működő levegőtisztító, a Vénusz felfedezésére szánt, vitorlás jármű, a Jupiter Európa holdjának jégpáncélja alá szánt felfedező tengeralattjáró, vagy a Magnetour nevű űrhajóhajtómű, ami az egyes bolygók gravitációs és elektromágneses mezőit használná erőforrásként.

Nagy jövő állhat a Water Walls nevű hulladékhasznosító rendszer előtt is, ami a szennyvízből és organikus hulladékból nyer ki ivóvizet, a maradék, feldolgozásra alkalmatlan anyagból pedig a sugárzás ellen védő pajzsmodulokat gyárt.

A második fázisban levő projektek közül a V2Suit nevű szkafander tervei kapták a legtöbb érdeklődést, ebben gyorsulásmérős-giroszkópos rendszer érzékelné az űrhajós aktuális testhelyzetét, és a földi gravitációhoz hasonló érzést biztosítana számára a mozdulatokkal szembeni ellentartással. Szintén jó esélye van a Mars és a Hold szikláinak anyagát feldolgozó, és abból betont előállító robotnak is a megvalósulásra.

A Water Wall koncepciója és egy abban szerepet kapó algatenyészet
A Water Wall koncepciója és egy abban szerepet kapó algatenyészet