Nem vezetnek veszélyesen az idős sofőrök

2012.08.24. 15:24

Az elmúlt években Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is felmerült az ötlet, hogy szigorítani kellene az idős emberek jogosítványának megújításával kapcsolatos szabályokat, mert sokan azt feltételezik, hogy látásuk romlása és kognitív képességeik hanyatlása miatt veszélyesebbek az utakon, mint a fiatal sofőrök. Jonathan Rolison, a Plymouth-i Egyetem munkatársa szerint általában úgy utalnak az idősebb vezetőkre, mint akik veszélyt jelentenek magukra és a többi autósra.

Rolison munkatársaival áttekintette és elemezte a brit rendőrségi adatbázisokban fellelhető, 1989 és 2009 között történt halálos közlekedési baleset körülményeit. A Journal of the American Geriatrics Society című szaklapban közzétett tanulmányban megállapították, hogy 100 millió utazásból átlagosan 13 halálos közlekedési baleset jutott a huszonévesekre, míg a hetven év felettiek körében ez az érték tizennégy, azaz majdnem ugyanannyi. Vizsgálták a sofőrök halálozásának valószínűségét is: 2009-ben, amikor 1138 ember halt meg a volán mögött, tíz áldozatból egy volt 70 évnél idősebb, miközben a fiatalok közül került ki az áldozatok negyede.

Gyalogosként jóval nagyobbnak bizonyult az idősek kockázata. Ötször többen haltak meg ilyen okból a 70 évnél idősebbek körében, mint a fiatal korcsoportban. 2009-ben 100 millió gyalogos közlekedésből 23 végződött halállal az idősebb korcsoportban, ami az összes gyalogos halálozás 37 százaléka volt.

Rolison szerint fontos felmérni, hogy egy idős ember képes-e vezetni, de a probléma az, hogy csupán ez egyre inkább szigorodó szabályozáshoz vezetne, miközben eltereli a figyelmet arról, hogy ezek az idős emberek gyalogosként milyen kockázatnak vannak kitéve. A kutató szerint az idős emberek bizonyos szempontból ideális sofőrök, mert felmérik a kockázat mértékét, egy esős napon például inkább otthon maradnak, miközben a középkorúaknak munkába kell menniük, vagy iskolába kell vinniük a gyereket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport