Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Bőrsejtekből hoztak létre hímivarsejteket

2012.08.30. 16:29

Amerikai kutatók reményei szerint új technikájukkal, amellyel korai érési fázisban lévő hímivarsejteket hoztak létre felnőtt bőrsejtekből, helyreállítható azoknak a férfiaknak a termékenysége, akik gyerekkori rákbetegség miatt váltak terméketlenné.

A Pittsburghi Egyetem orvosi karának kutatói a Cell Reports című szakfolyóiratban számoltak be eredményükről. A terméketlenség a gyermeket tervező párok mintegy 15 százalékát érinti, az esetek 40-60 százalékában a férfi terméketlensége a probléma okozója.

Korábbi kutatások megmutatták, hogy felnőtt sejtek, így a bőrsejtek is megfelelő körülmények között arra késztethetők, hogy primitívebb sejtállapotba térjenek vissza, majd az így létrejött pluripotens őssejtek különböző típusú sejtekké fejlődjenek tovább. Charles Easley kutatásvezető és csoportja azt vizsgálta meg, hogy hímivarsejteket is létre lehet-e hozni ezzel az eljárással.

Kísérleteikben a módszerrel sikeresen hoztak létre korai érési fázisban lévő (prekurzor) spermiumokat bőrsejtekből. A modell egyúttal lehetőséget ad arra is, hogy az érési folyamatot irányító molekuláris jeleket tanulmányozzák a kutatók, így többet tudjanak meg a spermiumok kialakulásáról. „Senki nem volt képes eddig emberi hímivarsejtet előállítani pluripotens őssejtekből laboratóriumban, de kutatásunk azt mutatja, hogy ez lehetséges" – idézte Easleyt a Daily Telegraph.