Edina
-12 °C
-3 °C

Fontos manőveren van túl a Jupiter-szonda

2012.09.19. 19:35

A Jupiter felé tartó amerikai űrszonda, a Juno végrehajtotta a második kulcsfontosságú manővert is – jelentette be a NASA. A szonda 2011. augusztus 5-én startolt, hogy ötéves utazás, valamint 2,8 milliárd kilométer megtétele után megérkezhessen a Jupiterhez. A tervek szerint a szonda bepillantana a Naprendszer legnagyobb bolygójának vastag felhőtakarója alá. Ez segíthet abban, hogy megismerjük a Jupiter eredettörténetét, szerkezetét, légkörét és mágneses terét, valamint kiderülhet, hogy a gázbolygó rendelkezik-e kemény maggal.

Az űrszonda elnevezése a görög-római mitológiából ered, amely szerint a főisten vastag felhőtakaróba burkolózva próbálta leplezni viselt dolgait. Egyetlen személy, Júnó, a főisten felesége volt képes átlátni Jupiteren, és megismerni igazi valóját.

Gravitációs hintamanőver

A most végrehajtott manőver során a Földtől jelenleg 480 millió kilométerre lévő Juno félórára beindította fő hajtóművét, és másodpercenként 388 méterrel növelte a sebességét. A művelet során a szonda 367 kilogramm üzemanyagot égetett el. Hasonló manővert hajtott végre az űrszonda augusztus 30-án: a két manőverrel a Föld felé irányították a Junót, amely 2013. október 9-én tér vissza bolygónkhoz, hogy úgynevezett gravitációs hintamanővert hajtson végre.

A gravitációs hintamanőver egy égitest gravitációs mezejének és sebességkülönbségének felhasználása egy űreszköz pályájának megváltoztatására. Segítségével az űrszondák kevesebb tüzelőanyag felhasználásával, rövidebb idő alatt érhetnek a Naprendszer távolabbi égitestjeihez. Ezzel a manőverrel a Juno sebessége másodpercenként 7,3 kilométerre növelhető, ami átsegíti a szondát az aszteroidaövezeten. A szonda mindössze 5000 kilométer magasságban kering majd, miután poláris pályára áll a Jupiter körül. A Juno 33-szor fogja megkerülni a bolygót, miközben nyolc műszerrel végzi a szükséges vizsgálatokat.