Albert, Lipót
2 °C
12 °C

3D felvételek 305 millió éves rovarokról

2012.09.28. 21:55

Két háromszázötmillió éves rovar háromdimenziós felvételeit sikerült elsőként elkészíteniük a Manchesteri Egyetem kutatóinak, akik munkájukról a PLoS ONE folyóiratban számoltak be. A fosszíliákat CT-szkennerbe helyezték, majd háromezer röntgensugár-nyalábbal világították át különböző szögekből. Így nyerték a kutatók a rovarok keresztmetszetének kétezer szeletét, ezekből sikerült a fosszíliák  háromdimenziós digitális rekonstrukcióját megalkotni. Ennek köszönhetően többet megtudhatnak az őskori rovarok életmódjáról, élettanáról és étrendjéről – olvasható a Manchesteri Egyetem honlapján.

A rekonstruált rovarok egyike, amely rengeteg éles tüskével rendelkezett, eddig ismeretlen, kihalt fajhoz tartozik. A másik a rovarvilág nagy túlélőjének, a csótány előfutárának tekinthető. Ráadásul az adott korszakból származó legjobb állapotban fennmaradt rovarfosszíliának tekintik a paleontológusok. Az ép szájszervéből ítélve a kutatók úgy vélik, hogy nagy valószínűséggel az erdőben élt és a talajon rothadó avarral táplálkozhatott.

Mindkét rovar a Polyneoptera öregrendhez tartozott, amelybe az imádkozó sáska, a tücsök, a szöcske és a fülbemászó tartozik. Az öregrenden belüli rokonságuk meghatározása viszont nehézséget okoz, mivel fiatal egyedekről van szó, a rovarok pedig fejlődésük során drámai átalakuláson esnek át.

„A legnagyobb átalakulásokat a lepkéknél figyeljük meg” – jegyezte meg a kutatásokat irányító Russel Garwood, kifejezve reményét, hogy a fosszíliák tanulmányozása révén többet megtudhatnak a korai rovarok élettanáról. „Háromszázötmillió évvel ezelőtt a kétéltűek java része rovarokkal táplálkozott. A szúrós rovar minden bizonnyal röpképtelen volt, így a tüskék a ragadozók étvágyát voltak hivatottak elvenni. A korai csótány sokban hasonlít a modern svábbogarakra. Mindazonáltal nem lehet igazi csótánynak tekinteni, hiszen jóval azelőtt élt, hogy az imádkozó sáskák és a valódi csótányok útjai szétváltak” – magyarázta Russel Garwood.

A Polyneoptera öregrend az ízeltlábúak (Arthropoda) törzsén és a rovarok (Insecta) osztályán belül. A fajok közös jellemzői elsősorban a szárnyakban mutatkoznak meg, amelyek az esetek többségében csökevényesek, repülésre alkalmatlanok. Sok fajnál jellemző, hogy csak a hím egyedek röpképesek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?