Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Katapulttal vadászik a húsevő növény

2012.09.28. 14:03

Katapultként felvágódó csápokkal jut élelemhez egy kelet-ausztráliai húsevő növény. A ritka harmatfűféle, a Drosera glanduligera már régóta izgatja a botanikusokat, mert a növény nem egy, hanem két fegyverrel is vadászik.

Az első, a rovarokat egy ragadós anyaggal csapdába ejtő csáp megszokott a húsevő növények körében. Azonban a második, katapultszerűen működő csáp már nem olyan elterjedt. A Freiburgi Egyetemen folytatott laborkísérletek során kiderült, hogy a bogarak lábát megérezve működésbe lépő hajítógépek pontosan a növény a ragacsos csápjai és emésztőnedvei közé továbbítják az áldozatot. A kísérletek arra is rámutattak, hogy a taktika nagyon hatásos, a bogarak csak a legritkább esetben tudtak elmenekülni. Ha ez a növény százszor nagyobb lenne, nem szívesen sétálnék Ausztráliában, mondta Thomas Speck, a növény működési mechanizmusát leíró cikk társszerzője.

A kutatók szerint a D. glanduligera az evolúció működésének kiváló példája. Speck szerint a kelet-ausztráliaihoz hasonló, stabil körülmények között csak azon fajok túlélése biztosított, akik valamilyen a most látotthoz hasonló, eredményes táplálékszerzési módszert tudnak kifejleszteni. A harmatfűfélék alig egy évig élnek, így a gyors növekedéshez a lehető legtöbb és leggyorsabban megszerzett tápanyagra van szükségük.