Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Katapulttal vadászik a húsevő növény

2012.09.28. 14:03

Katapultként felvágódó csápokkal jut élelemhez egy kelet-ausztráliai húsevő növény. A ritka harmatfűféle, a Drosera glanduligera már régóta izgatja a botanikusokat, mert a növény nem egy, hanem két fegyverrel is vadászik.

Az első, a rovarokat egy ragadós anyaggal csapdába ejtő csáp megszokott a húsevő növények körében. Azonban a második, katapultszerűen működő csáp már nem olyan elterjedt. A Freiburgi Egyetemen folytatott laborkísérletek során kiderült, hogy a bogarak lábát megérezve működésbe lépő hajítógépek pontosan a növény a ragacsos csápjai és emésztőnedvei közé továbbítják az áldozatot. A kísérletek arra is rámutattak, hogy a taktika nagyon hatásos, a bogarak csak a legritkább esetben tudtak elmenekülni. Ha ez a növény százszor nagyobb lenne, nem szívesen sétálnék Ausztráliában, mondta Thomas Speck, a növény működési mechanizmusát leíró cikk társszerzője.

A kutatók szerint a D. glanduligera az evolúció működésének kiváló példája. Speck szerint a kelet-ausztráliaihoz hasonló, stabil körülmények között csak azon fajok túlélése biztosított, akik valamilyen a most látotthoz hasonló, eredményes táplálékszerzési módszert tudnak kifejleszteni. A harmatfűfélék alig egy évig élnek, így a gyors növekedéshez a lehető legtöbb és leggyorsabban megszerzett tápanyagra van szükségük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!