Eszter, Eliza
EUR 382,19 Ft
USD 358,32 Ft
14 °C
24 °C

Valamit talált a Curiosity

2012.10.09. 13:07

Szombaton a Curiosity beleásott a Mars homokos talajába, de a régóta várt mintavételezést elhalasztották, mert a szakemberek észrevettek egy fényes objektumot a közelben.

Még senki sem tudja, hogy mi lehet az. A tudósok attól tartanak, hogy egy darab műanyagot találtak, ami a Mars-járóról szakadt le. Az ilyen veszteségek nem szokatlanok. “Mindegyik Mars-járó hagyott dolgokat a Marson” – mondta Sarah Milkovich, a Curiosity tudományos csapatának tagja. Bizonyítékként pedig a Twitteren közzétett egy képet a Phoneix egy 2008-ban elvesztett darabkájáról.

Nagyításban a különleges objektum
Nagyításban a különleges objektum
Fotó: Curiosity / NASA / JPL

Az objektumot akkor vették észre, amikor a Curiosity lapátja éppen felvett némi marsi földet a Rocknest nevű területről. A terv szerint megrázták volna a Curiosity karját, hogy kitisztítsák a 2,1 méteres robotkar végén találtható CHIMRA mintagyűjtő rendszert. Ehelyett azonban a fényes tárgyra koncentrálnak.

„A Curiosity további képeket készít az objektumról, a csapat pedig megpróbálja kitalálni, hogy mi az és milyen hatása lehet” – áll a rovert üzemeltető csapat jelentésében. A Mars-járóról lepottyanó darabkák alapvetően ártalmatlanok, és csak akkor van gond, ha véletlenül bekerülnek a vizsgált talajmintába. Mivel befolyásolnák a mérés eredményét, a vizsgálatot újra kellene kezdeni.

Az biztos, hogy hamarosan elkezdik kitisztítani a CHIMRA gyűjtőkamráit, ami nagyjából egy hetet vesz igénybe, és utána vagy a Rocknest területén, vagy máshol mintát vesznek a talajból.

A Curiosity 2,5 milliárd dolláros küldetésének fő célja azt megállapítani, hogy a Mars valaha alkalmas volt-e az életre. A nukleáris meghajtású jármű augusztus 5-én landolt a Gale kráterben, és a Glenelg nevű hely felé tart, amit a tudósok geológiai szempontból nagyon érdekesnek tartanak. A Mars-járó ott használja először a furóját. Néhány hét vizsgálódás után a Curiosity továbbmegy végső célja, egy 5 kilométer magas hegy felé, mert a tudósok szerint ott a Mars több milliárd éves történelmére találnak majd geológiai bizonyítékokat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás