Reggelivel tényleg jobban indul a nap

2012.10.11. 09:34

Amerikai kutatók felfedezték, hogy reggelizés után jobb a kutyák szimata, mint üres gyomorral. A Kentucky Egyetem tudósait izgatta annyira a dolog, hogy képzett keresőkutyákat teszteltek. Az ebek szimata reggeli után 30 perccel volt csúcsformában, üres gyomorral – 12 órányi koplalás után – gyengébb találati teljesítményt nyújtottak.

Az egész kísérletbe azért vágtak bele a tudósok, mert kíváncsiak voltak arra, vajon a kutyákra is igaz-e, ami a gyerekekre, hogy jobb a szellemi teljesítményük az iskolában, ha reggeliznek.

A kísérletet vezető tudós, Holly Miller szerint azonban a kérdés nem ilyen egyszerű. A kutatásban bebizonyított tétel valószínűeg a háziasított kutyák modern étrendje miatt áll fent, és ha vadon élő rokonaikat vizsgálnánk, nem találnánk ilyen mértékű összefüggést az evés és az agyműködés között. Miller véleménye az, hogy az állateledel és a természetes körülmények között levadászott állatokból származú hús összetétele és tápanyagtartalma közti eltérés az, ami a legnagyobb szerepet játssza. "A kutyák agya hozzá van szokva ahhoz a glükózlökethez, amit a modern tápok fogyasztása biztosít. Ha az étrendjüket nem feldolgozott hulladékból állna, a szervezetben kiegyensúlyozottabbak lennének az agyműködéshez szükséges tápanyagok" – összegezte a tapasztaltakat a kutató.

Normális esetben az élelmiszerrel felvett szénhidrátokat a szervezet glükózzá alakítja, majd pedig a szervezet minden részében, így az agyban is, felhasználja. Egy speciális, úgy nevezett ketogén diéta azonban arra törekszik, hogy a szénhidrátok megvonásával arra kényszerítse a szervezetet, hogy zsírokból fedezze energiaigényét. A diéta során igen kevés szénhidrát áll rendelkezésre, ezért a máj a zsírokat zsírsavakká és ketonokká bontja le. A glükóz helyett ebben az esetben a ketonok játsszák az "energiahordozó" szerepét. A speciális étrendet, amiben kizárják az összes magas szénhidrát-tartalmú élelmiszert, például a gyümölcsöket, a keményítőt tartalmazó zöldségeket, a tészta- és kenyérféléket, a cukrot és más édesítőszereket, és a megfelelő zsírbevitelt tej, tejszín, vaj fogyasztásával biztosítják, az epilepsziás betegek gyógyításában alkalmazzák leginkább. A diéta 6-24 hónapig tartó alkalmazása akár 90 százalékkal is csökkentheti az epilepsziás rohamok előfordulási gyakoriságát.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás