Elkészült a szuperlézer tudományos terve

2012.10.30. 16:41

Elkészült az európai Extreme Light Infrastructure (ELI) projekt részeként létrehozandó szegedi lézer-kutatóközpont megvalósíthatósági tanulmányának tudományos része. Lehrner Lóránt, a tudományos berendezésért felelős ELI-HU Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, hogy a nemrég ülésezett a munkában érintett tudományos munkacsoport a Szegedi Tudományegyetemen.

Az Osvay Károly vezette nemzetközi összetételű munkacsoport áttekintette a tudományos és technológiai berendezések koncepcionális tervezésének állását, kialakította a megvalósíthatósági tanulmány tudományos részének végleges verzióját, valamint aktualizálta a következő hónapok feladatait. A folyamatban most a tervek független ellenőrzése következik.

Lehrner Lóránt felidézte, hogy a projekt engedélyes tervei már a nyáron elkészültek, és azokat a hatóságoknak és a kormányhivatalnak be is nyújtották. "Folyamatosan zajlanak az egyeztetések. Én azt látom, hogy normális ütemben zajlanak a tervezési eljárások" - közölte.

A kivitelezők kiválasztása azt követően kezdődhet meg, hogy megszületik az ELI-pályázat végső bírálata, és az engedélyes tervekből kiviteli tervek válnak. Ezt a szakemberek a jövő év elejére várják. A 2007-2013-as uniós támogatási időszakban mintegy 47 milliárd forint felhasználását tervezik. A beruházás első fázisában elkészülnek az épületek és a lézerberendezés, majd a következő tervezési időszakban ennek a berendezésnek a továbbfejlesztése valósul meg.

A beruházás első fázisa várhatóan 2015. december végére fejeződik be, a második fázisára pedig 2017 decembere a befejezési határidő. A beruházás előkészületi munkálatai, a tereprendezés már megkezdődött az egykori orosz laktanya területén, az építkezés várhatóan a jövő év második negyedévében indulhat el.  • Hírek
  • Babaváró hitel