Többféle órajelen ketyeg az emberi agy

2012.10.31. 15:15

Életünkben nagyon fontos a jó időzítés, de még nem tudjuk biztosan, hogy az agyunk miként követi nyomon az idő múlását. Egy széles körben elfogadott elmélet szerint egyetlen agyterület foglalkozik az idővel, amely talán a kisagyban vagy a bazális ganglionban található. Egy friss tanulmány azonban arra enged következtetni, hogy az időzítés decentralizált, és több agyi áramkörnek saját időzítési mechanizmusa van. A felfedezés alapján lehetővé válhat az is, hogy mesterségesen manipuláljuk az idő múlásának érzetét.

Ingaóra majomból

Geoffrey Ghose és Blaine Schneider, a Minnesotai Egyetem kutatói két rézuszmajom segítségével próbálta megfejteni az időérzékelés titkát. Az állatokat betanították arra, hogy a tekintetükkel egy másodperces időközönként két pötty között ingázzanak. A majmok ezen kívül semmilyen más módon nem tudták nyomon követni az idő múlását. Három hónap alatt sikerült elérni, hogy átlagosan 0,973-1,003 másodperc alatt irányítsák át a tekintetüket egyik pöttyről a másikra.

A kutatók elektródák segítségével rögzítették a szemek mozgatásáért felelős idegsejtek közül száznak a tevékenységét, miközben az állatok a feladattal foglalkoztak. Két szemmozgás között az idegsejtek aktivitása fokozatosan csökkent, és a csökkenés mértéke összefüggésben volt a majmok időzítésével. A tudósok végül már az idegsejtek aktivitása alapján meg tudták jósolni, hogy a majmok mennyire pontosan időzítik a szemük mozgását. Amikor például lassabban csökkent az idegsejtek aktivitása, akkor a kutatópáros tudta, hogy a majom túlbecsülte a másodperc hosszát.

Óraátállítás a szervezetben

Ghose és Schneider most azt akarja tanulmányozni, hogy az időzítési feladat megtanulása közben mi történik a majmok agyában. Ez alapján talán sikerül majd megfejteniük, hogy a Parkinson-kórban vagy más hasonló agyi betegségben szenvedő embereknek miért változik meg az időérzetük.

Az eredmények alapján egyrész arra lehet következtetni, hogy az egyes agyi területeknek megvan a saját órajelük, ami alapján az időt érzékelik. Emellett az is kiderült a kísérletekből, hogy fokozott érzelmi állapotban miért változik meg az időérzetünk. A stressz során felszabaduló adrenalin például köztudottan hatással van az idegsejtek aktivitásának változására. "A modellünk alapján pusztán az idegi aktivitás csökkenését kell változtatni ahhoz, hogy másképp érzékeljük az idő múlását" – mondta Ghose. Tehát módosítani lehet egy egyén időérzetét, ha ezeket az idegi jeleket megváltoztatjuk.  • Hírek
  • Bankszámla