Nem fáj, mondta a kómában fekvő beteg

2012.11.13. 23:22

"Nincsenek fájdalmaim" - fordította le az MRI által rögzített agyhullámokat a kanadai Western Ontario egyetem kutatócsoportjának rendszere, egy 12 éve kómaszerű állapotban levő beteg üzenetét közvetítve. A 39 éves Scott Routley 12 éve szenvedett autóbalesetet, és ebben olyan agysérülést, ami miatt az elmúlt évtizedet vegetatív állapotban töltötte. Ez az első eset, hogy egy agysérülése miatt a kommunikációra képtelen páciens információt képes adni a saját állapotáról. A kanadai kutatócsoport szerint eredményük óriási áttörést jelenthet a kómában fekvő betegek kezelésében.

Az orvosok szerint Routley, aki 12 éve nem mozdult meg, vagy adta jelét akaratlagos cselekedetnek, az MRI-n kimutatható módon olyan agyhullámokat produkál, amelyek szerint részlegesen tudatánál van, tudja kicsoda, hol van és mi történt vele. Az orvosok kérdéseire pedig megpróbál válaszolni, és az agyhullámaival most sikerült is. Routley családja szerint a beteg eddig is próbált kommunikálni velük a szeme mozgatásával, de az orvosok nem láttak rendszert ezekben a véletlenszerűnek gondolt momentumokban.

A kísérletben egy másik pácienssel szintén sikerült felvenni a kapcsolatot az MRI segítségével, a Steven Grahammel folytatott kommunikáció azt is bizonyította, hogy a kómában vagy vegetatív állapotban levő betegek nem csak az agysérülés előtti emlékeket őrzik meg, illetve a pillanatnyi állapotukról tudnak információt adni, de emlékeznek arra is, ami a kóma alatt történik velük, illetve a környezetükben.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM