Visszatértek a fogkefés űrhajósok

MTI/Index
2012.11.19. 11:19

Az észak-kazahsztáni Arkalik település közelében hétfőn földet ért a Nemzetközi Űrállomás (ISS) háromfős, amerikai-japán-orosz legénysége – jelentették az orosz űrközpontban. Jurij Malencsenko orosz, Sunita Williams amerikai és Hoside Aki japán űrhajós a Szojuz TMA 05M űrhajóval tértek vissza a Földre.

A három űrhajós küldetése július 15-én kezdődött, 127 napot töltöttek a Nemzetközi Űrállomáson. Amíg fent voltak, három orosz Progressz teherűrhajó és a Dragon nevű amerikai magán-teherűrhajó dokkolt az ISS-en. A most visszatért űrhajósok küldetésük alatt négy alkalommal léptek ki az űrbe. Az egyik ilyen űrséta alatt javítás jó eséllyel örök nyomot hagy majd a történelemben: ez volt az első alkalom, hogy fogkefével szerelték meg az űrállomást.

A híres fogkefe-alapú szerszám egy belső használatra szánt PowerPoint prezentációban
A híres fogkefe-alapú szerszám egy belső használatra szánt PowerPoint prezentációban
Fotó: NASA

Egy áramelosztó rögzítésekor az egyik csavarmenetbe kerül fémtörmeléket kellett egy átalakított fogkefével kipiszkálni. Az ISS-en két orosz és egy amerikai űrhajós maradt. Leváltásukra a tervek szerint december 19-én indul újabb csapat a nemzetközi űrállomásra.

Az orosz sajtóban felröppent a hír, hogy a tervezettnél később indulhat vissza a Földre a Szojuz űrhajó, mert szerdán Moszkva északkeleti részén, a Scsolkovszkoje sugárúton építőmunkások véletlenül elvágták azt a kábelt, amelyen keresztül az orosz űrközpont és az űrállomás orosz modulja közötti távközlési kapcsolatot biztosítják.

Alekszej Krasznov, az orosz űrkutatási hivatal űrrepülési programjának vezetője azonban csütörtökön közölte, hogy a kábelszakadás nem befolyásolta a munkát, mert azonnal átálltak a tartalék rendszerre. Azt is hangsúlyozta, hogy a műszaki hiba nem gátolta a három űrhajós visszatérését a Nemzetközi Űrállomásról.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla