Az RNS-alapú oltóanyag eltörölné az influenzát

2012.11.26. 15:05

A német Friedrich-Loeffler Institute kutatói szerint előállítható olyan oltóanyag, amely véglegesen ellenállóvá tenné az emberi testet az influenzával szemben. A legtöbb influenza elleni oltóanyag csak egy évre teszi immúnissá a szervezetet, a vírus ugyanis olyan gyorsan mutálódik, hogy mindig új vakcinát kell alkotni.

Lothar Stitz vezetésével egy német kutatócsoport most teljesen más módszert ajánl, RNS-alapú oltóanyagot készítenének. A jelenlegi oltóanyagok megtanítják az immunrendszert, hogy felismerje a hemagglutinin (HA) és a neuraminidáz (NA) proteineket, amelyeket a vírusok hordoznak magukban. Ezek a fehérjék azonban állandóan változnak.

A cél tehát az, hogy olyan alkotóelemet támadjon a szervezet, amit a vírusok soha nem változtatnak meg. Egy korábbi javaslat szerint más a vírusokban lévő más proteineket kellene felismertetni a szervezettel, de ez az út még nem vezetett eredményre.

A legújabb módszerrel a vírusnak az RNS-ét céloznák. Az mRNS szabályozza a vírusban a HA és NA termelését. Ezt az mRNS-t a szervezetbe juttatva rá lehetne venni az immunrendszert, hogy idegen testként azonosítsa a vírusokat, és ellenreakcióba lépjen.

Az RNS-alapú oltóanyagokat még ki kell próbálni embereken is, hogy bebizonyosodjon, tényleg úgy működnek, ahogy azt elképzelték. Így kell még egy kis idő, míg forgalomba kerülnek, de az első kísérletek biztatóak.  • Tippek
  • Babaváró hitel