Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Páfrányfenyő leveleit utánozta a jura kori skorpiólégy

2012.11.30. 10:27

Körülbelül egy évszázada figyeltek fel a tudósok arra, hogy milyen elképesztő hasonlatosság mutatkozik meg időnként a rovarok és a növények között a fosszilizálódott leletekben. Ez a fajta hasonulás megfigyelhető a jelenkori élővilágban is: a mimikri jó szolgálatot tehet a ragadozók elleni védekezésben, de segítheti a vadászatot is. A gazdanövényét utánzó skorpiólégy 165 millió éves fosszíliáját Belső-Mongóliában találták meg kínai kutatók, és a leletet az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában (PNAS) ismertették.

insect-mimic-ginkgo
Fotó: Yongjie Wang et al. / PNAS

A 38,5 milliméteres rovart először nem vette észre a Tung Zsen paleoentomológus irányításával dolgozó kutatócsoport, amely ősi páfrányfenyő levélének vélte a kőzetbe ágyazódott fosszíliát. Közelebbi vizsgálat során derült ki, hogy skorpiólégyről van szó, amely az elnevezést a hímek potrohának sajátságos, körte alakú, páros fogókban, kampókban végződő, skorpiótüskére emlékeztető végszelvényéről kapta. Az adott faj a csőrösrovarokhoz tartozik, amelyek egyedei valamilyen felületről lecsüngve lesik a zsákmányt.

A terület, ahol a Juracimbrophlebia ginkgofolia skorpiólégy fosszíliája előkerült, 165 millió éve egy nagy, viszonylag sekély tó partvidéke volt, amelynek egy részét erdőségek, másik részét cserjés borította. A növények - tűlevelűek, páfrányfenyők, zsurló - jól alkalmazkodtak a szezonális, némiképp száraz éghajlathoz. Amikor a Juracimbrophlebia ginkgofolia kiterjesztette szárnyait, egy mára kihalt páfrányféleség, a Yimaia capituloformisra ötágú leveleihez vált hasonlatossá.

A kutatók szerint a skorpiólégy e mimikri segítségével rejtőzködött a ragadozók elől, hiszen viszonylag nagy teste, gyenge szárnyai és végtagjai miatt ideális zsákmány volt. Nagy valószínűséggel azonban a Juracimbrophlebia ginkgofolia kölcsönösen előnyös szimbiózisban élt a páfrányféleséggel, a menedékért cserébe a skorpiólégy megszabadította a növényt a leveleit kedvelő rovaroktól.

"A rovarok mimikrijének gyakorlatilag összes esete az elmúlt 100 millió évben a virágos növényekhez, a zárvatermőkhöz kapcsolódik. A páfrányszerű növénnyel társbérletben élő Juracimbrophlebia ginkgofolia esete viszont azt tanúsítja, hogy az alkalmazkodásnak ez a formája a páfrányszerű növények esetében is kialakult, sokkal korábban, mint hogy a virágos növények megjelentek volna bolygónkon" – mondta Conrad Labandeira, a Smithsonian Természettudományi Múzeum kurátora.