2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Két műhold is a Holdba zuhan hétfőn

2012.12.14. 10:32

Csattanós véget ér a NASA GRAIL nevű, a Hold gravitációs térképét és felszín alatti képződményeit vizsgáló küldetése. A megfigyelésben résztvevő ikerműholdak már most is alig 11 kilométerrel a felszín felett keringenek, de jövő hétfőn, magyar idő szerint éjjel fél tizenkettőkor a tervek szerint le is zuhannak majd a Hold északi pólusa közelében. Bár David Lehman, a NASA munkatársa szerint a két műhold darabokra robban majd, az esemény a Földről nem látszik majd. A földet érés helye azonban nem véletlen, a küldetés tervezői azért az északi sarki területet választották, hogy a lezuhanó műholdak ne veszélyeztessék az Apollo-küldetések során a Holdon hagyott, azóta történelmi jelentőségű tárgyi emlékké nemesedett felszereléseket.

A két műhold nagyjából 6 000 kilométeres óránkénti sebességgel csapódik majd a Hold felszínébe, de képek nem készülnek majd az eseményről, főleg azért nem, mert a területen éjszakai sötétség lesz. Maria Zuber, az MIT munkatársa szerint robbanásra sem kell számítani, a műholdpáros tagjai majdnem teljesen kifogytak már az üzemanyagból, és a pénteki, utolsó pályamódosításkor ezt is majdnem teljesen elhasználják. A becsapódási területet később vizsgálja csak meg a továbbra is a Hold körül keringő LRO műhold.

A két, egyenként mosógép nagyságú műszer nagyjából egy éve kering a Hold körül. Egy speciális méréstechnikai megoldás segítségével sikeresen teljesítették a küldetés legfontosabb részét, amikor megalkották a Hold minden eddiginél részletesebb gravitációs térképét. Az ehhez szükséges adatokat 2012 márciusában és májusában gyűjtötte össze a két műhold, miközben majdnem 55 kilométeres magasságban keringtek az égitest körül. A módszer lényege, hogy a két műhold nagyon pontosan mérte az egymás közötti távolságban beálló változásokat, amiket az okozott, hogy a pár egyik tagja épp egy nagyobb sűrűségű, így nagyobb tömegű, és valamennyivel nagyobb gravitációjú terület felett haladt el.

A gravitációs térkép mellett a műholdak fontos részletekkel szolgáltak a Hold felszín alatti felépítésével kapcsolatban, illetve számos, a korábbinál nagyobb felbontású fényképet is készítettek az égitest felszínéről. Az adategyüttes a jövőben indított küldetések célpontjainak meghatározását segítheti. A 471 millió dolláros költségvetési keretből összehozott küldetés teljes sikernek értékelhető, Zuber szerint a NASA 8 és 9 millió dollár körüli bevételt is elkönyvelhet a projekt kapcsán.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport