Emma
-2 °C
6 °C

Baj van az antarktiszi tó fúrásánál

2012.12.17. 16:55

Komoly problémába ütközött a Déli-sarkvidék három kilométeres jégrétege alatt rejtőző Ellsworth-tóban élőlényeket kereső brit kutatócsoport. Elromlott a meleg vizet előállító kazánjuk, ami nélkül a fúrójuk sem tud előre haladni a jégben. A munkát már szombaton abba kellett hagyniuk, és félő, hogy jelentős késést szenved a projekt.

A kutatók 90 Celsius-fokos vízzel akarják átlyukasztani a vastag jégréteget, hogy elérjék a tó vizét. A tudományos projekt célja vizet és üledékmintát gyűjteni a tóból, hátha megtalálják abban az élet nyomait, vagy a régi ősi klímájára utaló nyomokat.

64742855 152 - camp panarama with full onion tanks

Természetesen a tudósok is tásztában voltak azzal, hogy az Antarktiszon szélsőségesek a körülmények, és gyakoriak a műszaki bonyodalmak. Szerencséjük, hogy viszonylag hamar megtalálták a hibát, és rengeteg üzemanyagjuk maradt a munka folytatásához.

A projekt eredményessége a forróvizes fúró sikeres működésétől függ, amihez szükség van egy kazánra. Múlt csütörtökön a csoport azt jelentette, hogy elromlott a főkazán egyik kulcsfontosságú áramköre, ezért a tartalékkazánt kezdték használni. Ez 4-5 napon át működött, és el tudták kezdeni a fúrást.

Az első feladat az volt, hogy 300 méter mélyen olvasszanak ki egy üreget, amelyben vizet tudnak tárolni. Ez a víznyomás kiegyensúlyozásához lesz szükséges, amikor elkezdenek lefúrni a tóhoz. A kutatók már megrendelték a pótalkatrészt, ami néhány nap alatt odaér a táborukhoz. Mindkét berendezés ugyanazt a hibát produkálta, ezért a sarkvidéki kutatók a gyártóval konzultálva indítják újra a megjavított rendszert, hogy megtalálják a hiba okát.

Az Ellsworth-tó hossza eléri a 12 kilométert, szélessége 3 kilométer, mélysége pedig 150 méter. Az ott élő mikroorganizmusok nagyon különlegesek lehetnek, mert alkalmazkodniuk kellett a teljes sötétséghez, a szegényes tápanyagkínálathoz, a vízoszlop magas nyomásához és a légkörtől való elzártsághoz.