Virág
0 °C
2 °C

Grönlandon át vezetett valamikor az Egyenlítő

2012.12.17. 20:13

Az ősi Egyenlítő pontos helyét állapították meg fosszíliák segítségével kanadai kutatók, akik szerint 450 millió évvel ezelőtt, az ordovíciumban az Grönland északi részén, Manitobán (Kanada), Utah és Nevada államon át vezetett. 450 millió millió évvel ezelőtt a Föld mágneses pólusai is egészen másutt voltak, mint napjainkban, így másutt haladt az Egyenlítő is. A Nyugat-Ontariói Egyetem tudósai vizsgálataikról a Geology című folyóiratban számoltak be.

Az ordovícium a paleozoikum hat időszaka közül időben a második, amely a kambriumot követte és a szilurt előzte meg: 488,3 millió évvel ezelőtt kezdődött, mintegy 44,6 millió évig tartott és 443,7 millió évvel ezelőtt fejeződött be. A földtörténeti időszak kezdetét a kambrium-ordovícium kihalási esemény jelzi, és egy még súlyosabb kihalási hullámmal ért véget, amely eltörölte a tengeri fajok 60 százalékát, így az ordovíciumból bőségesen maradtak fenn fosszíliák. A korszakban jelentős mennyiségű kőolaj és földgáz is keletkezett.

Jisuo Jin és Phil McCausland, a Nyugat-ontariói Egyetem földtudományi intézetének munkatársai abból indultak ki, hogy a mai Egyenlítő környékét körülbelül 10 szélességi fokon belül megkímélik a hurrikánok. Feltételezésük szerint így kellett lennie a távoli múltban is, így az egyenlítői hurrikánmentes zónát az évmilliók során háborítatlanul lerakódó fosszíliák segítségével lehet megállapítani. A két kanadai tudós által irányított nemzetközi kutatócsoport hatezer kilométer kiterjedésű fosszílis lerakódásokat követett nyomon, ebből állapítva meg az egykori Egyenlítő pontos helyét.

Észak-Amerika körülbelül 90 fokos fordulatot tett az ordovícium óta, és ami ma az észak, akkor a kelet volt. Fontos megismerni, hogy mi történt bolygónkkal a korábbi földtörténeti időszakok során, de a kutatásoknak azonban gazdasági haszna is van, hiszen segítségükkel meg lehet jósolni, hogy hol és milyen ásványokat, kőzeteket kell keresni, vagy hol lehet számítani újabb kőolajlelőhelyekre.