III. Ramszesz fáraót meggyilkolták

2012.12.18. 17:37

Gyilkosságnak esett áldozatul a Krisztus előtt 1188 és 1155 között uralkodó III. Ramszesz fáraó, akinek torkát összeesküvők vágták el. A háromezer éves bűntényre CT-vizsgálatok során derült fény, amelyekről a British Medical Journal legújabb számában jelent meg tanulmány. Az Újbirodalom utolsó nagyhatalmú uralkodója több katonai támadás ellen is megvédte országát, uralkodása alatt zajlott le a történelem első ismert szervezett sztrájkja.

III. Ramszesz 65 éves korában távozott az élők sorából. Az úgynevezett torinói jogi papirusznak köszönhetően közismert, hogy a fáraó ellen egyik felesége, Tije összeesküvést szervezett, mert a saját fiát, Pentaverét akarta trónra ültetni a kijelölt trónörökös, Iszet királyné fia helyett. Mindeddig viták tárgya volt azonban, hogy a cselszövésnek esett-e áldozatul a fáraó, a korábbi vizsgálatok ugyanis nem fedeztek fel külsérelmi nyomokat III. Ramszesz múmiáján.

A rejtély megoldására Albert Zink professzor, a bolzanói Múmiakutató Intézet igazgatója vállalkozott egyiptomi, olasz és német szakemberekkel karöltve. A kutatócsoport megvizsgálta III. Ramszesz földi maradványait, ahogy a mellette talált, 18-20 évesen elhunyt ifjúét is, aki kíntól eltorzult arca miatt sikító múmiaként vált ismertté. A tomográfia tanúsága szerint a fáraónak elvágták a torkát, a gyilkosok mély, 7 centiméter széles sebet ejtettek, elmetszve az uralkodó légcsövét és nagy artériáit. A vágás olyan mély, hogy gyakorlatilag a gerincig hatol. Halálos sebről van szó, és csaknem biztos, hogy ez okozta a fáraó halálát.

A sebhelyet elrejtették a pólyák, így történhetett, hogy a korábbi vizsgálatok során a kutatók nem észleltek külsérelmi nyomokat a fáraón. Előfordulhat, hogy a metszést a balzsamozók ejtették, ám hasonló vágást egyetlen más múmián sem fedeztek fel eddig, ráadásul mágikus gyógyhatású amulettet találtak a sebben. Az amulettet azért helyezték a vágásba, hogy a túlvilágon begyógyítsa a sebet. Az ókori egyiptomiak számára rendkívül fontos volt, hogy a másvilágon teljes testi épségben jelenjenek meg, ezért a balzsamozók gyakran protézisféléket használtak a hiányzó testrészek pótlására.

A kutatócsoport genetikai bizonyítékokat talált arra, hogy a kínhalált halt sikító múmia Ramszesz rokona volt, nagy valószínűséggel Pentavere hercegről van szó. Őt igen fura módon mumifikálták: nem távolították el a belső szerveit, sem az agyát. Szokatlan a múmia vörös színe, furcsa szaga van, ráadásul kecskebőrrel takarták le, ami tisztátalannak számított az ókori Egyiptomban, egyfajta halálon túli büntetésről lehet szó.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport