Emma
-2 °C
6 °C

A menyhal lett az év hala

2013.01.02. 13:54
Menyhal (Lota lota)
Menyhal (Lota lota)
Fotó: Wikimedia Commons

Szilveszter éjjel lezárult az „Év hala – 2013” címért folyó verseny, amelyet 2012 őszén hirdetett meg honlapján a Magyar Haltani Társaság. A győztes a menyhal lett, amely a halbarátok által leadott szavazatoknak több mint a felét kapta.

Két éve még csupán két és fél ezer, most 6723 szavazat alapján dőlt el, hogy melyik faj viselheti 2013-ban az Év hala címet. Induláskor még az egyetemi kutatók által javasolt kurta baing állt az élen, néhány nappal később azonban már a horgászok kedvence, a menyhal vezette a mezőnyt.

Egy ideig lépést tartott vele a természetvédők által támogatott leánykoncér, sőt úgy tűnt, utol is érheti, de végül nem tudta tartani a tempót. A szavazatok 53 százalékával a menyhal messze megelőzte a második helyezett leánykoncért (35 százalék) és a harmadik kurta baingot (12 százalék). „A választás kitűnő alkalmat kínál arra, hogy ismertebbé tegyük őshonos halainkat, bemutassuk természeti értékeinket” – mutatott rá az akció valódi céljára Harka Ákos, a társaság elnöke. A győztes nem kap aranyérmet, jutalma csupán annyi, hogy nagyobb figyelem övezi a tudományos kutatásban és az ismeretterjesztésben.

Örömmel tapasztaltuk, hogy az utóbbi években gyakoribbá vált vizeinkben a menyhal, amely komolyabb célpontja is lehetne a téli horgászatnak – áll a társaság közleményében. A menyhal ízletes, szálkamentes húsa igazi különlegesség. Legkisebb kifogható mérete a törvény szerint jelenleg húsz centiméter, egy ilyen karcsú halnál ez még hetven grammot se nyom.

A  Magyar Haltani Társaság támogatja a horgászok azon kezdeményezését, hogy országos szinten is emeljék húszról 25 centiméterre a mérethatárt, ahogyan az január elsejétől a Tisza-tavon már érvényben van. Ezáltal mindegyik példány nagyobb eséllyel járulhatna hozzá az állomány további gyarapításához.