Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Elkészült a HIV-nek ellenálló immunsejt

2013.01.23. 11:58

Bizonyos immunsejteket genetikai módosítással ellenállóvá lehet tenni a HIV-vel szemben. A Stanford Egyetemen dolgozó kutatók új módszere még csak laboratórumi körülmények között működik, de ha emberekben is sikerül alkalmazni, akkor a fertőzötteknek nem kell egy életen át gyógyszereket szedniük.

A HIV azért nagyon veszélyes, mert a vírus megtámadja és elpusztítja a T-sejteket, ami végül az AIDS kialakulását és az immunrendszer összeomlását eredményezi. A vírus általában a CCR5 és CXCR4 jelű géneken keresztül jut be a T-sejtekbe. A legújabb HIV-gyógyszerek is ezt a két receptor gént veszik célba.

Tudósok korábban elkezdték tanulmányozni azt a gént, amely a CCR5 gént veszi célba, és a DNS-ének egy részét eltöri, így az többé nem reagál a HIV-re. A Stanford kutatói további védelmet adtak a T-sejteknek azzal, hogy még egy törést hoztak létre a DNS-en, és beillesztettek két gént, amelyek a HIV-vel szembeni védekezést segítik.

Laboratóriumi kísérletekben kiderült, hogy az egy gén által biztosított védelem némileg növelte a vírussal szembeni ellenállóképességet a CCR5 receptornél. A háromszoros védőgát azonban sokkal erősebb ellenállást biztosított, és nemcsak a CCR5-nél, hanem a CXCR4 receptornál is.

Az új technikát az emberen alkalmazható kezelési módszerek kifejlesztése előtt még alaposabban is le kell tesztelni. Először egy AIDS-es betegtől vesznek T-sejteket, majd állatokon próbálják ki az immunrendszer genetikai tuningolását. A stanfordi kutatók abban bíznak, hogy öt éven belül elkezdhetik a klinikai teszteket.  • Vennék
  • Bankszámla