Etetik a vadállatokat a Felső-Tisza mentén

2013.01.29. 16:11

Etetik a vadon élő állatokat a Felső-Tisza mentén, ahol a hó borította tájon főként a gím- és a dámszarvasok, az őzek és a vaddisznók nem jutnak elegendő élelemhez. Kiss B. Zoltán, a Felső-Tiszavidéki Vadgazdák Szövetségének elnöke kedden elmondta, hogy a szervezethez tartozó 34 vadásztársaság tagjai folyamatosan lucernaszénát, szemestakarmányt, tápot és sót helyeznek ki az etetőkbe.

A vadon élő állatok ugyan jó állapotban vannak, de a vastag hó miatt szükség van mesterséges táplálásukra, hogy átvészeljék a telet. Az erdők, mezők nagyvadállományának száma megfelelő, sőt a vaddisznók túl is szaporodtak a tavalyi időszak túlzott kímélése miatt.

Az apróvadak viszont kevesen vannak, főleg a nyulak és a fácánok száma alacsony, ezért Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének a Felső-Tisza vidékén túli területein már korlátozták a vadászatukat. A fácánállomány pótlására a tenyésztés fokozását tervezik a tavaszi időszakban.
Kiss B. Zoltán megemlítette, hogy a társaságok vadásztatási bevételükből költenek a vadak etetésére.

Idén is kevesebb külföldi vadász keresi fel a Felső-Tisza menti területeket, változatlanul érződik a gazdasági válság a vendégek számánál. A hazai vadászok viszont többen mennek a Tiszahát beregi és szatmári részeire őzre, gím- és dámszarvasra, vaddisznóra vadászni.

A vadetetés költségei mellett a bevételek további részét a vadásztársaságok a vadak által okozott károk megtérítésére fordítják. Kiss B. Zoltán szerint jó, ha gazdálkodási mérlegük nullszaldós lesz az idei téli szezon után.  • Hírek
  • Hírek