Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Magyar fotósé a nap képe a NASA-nál

2013.01.31. 09:18

Ismét Éder Iván egyik képét választották a nap legjobbjának a NASA Astronomy Picture of the Day nevű, a legérdekesebb csillagászattal kapcsolatos fényképeket bemutató sorozatának szerkesztői. A kép a déli égbolt egyik kevésbé ismert csillagképében, a Légyben található, NGC 4372 jelű gömbhalmazt, és a közelében látható, angolul Dark Doodad elnevezésű ködöt láthatjuk.

A tőlünk 700 fényévnyi távolságban lévő, 30 fényév átmérőjű ködnek nincs magyar neve. Éder szerint a legpontosabb fordítás a „sötét bizgentyű köd”, illeve a „sötét izé köd” lenne. Az angol nevet 1988-ban egy Dennis di Cicco nevű amatőr csillagász adta, és végül ez ragadt rajta, nem a Sandqvist 149, amit a köd eredeti felfedezője, Steven Coe adott neki.

A kép érdekessége, hogy a porfelhő egy része még a tíz ívperc látszólagos méretű, tehát nagyjából a telihold egyharmadát kitevő gömbhalmaz elé is benyúl, ezért az azt alkotó csillagok egy része egy kicsit sárgásabbnak, barnásabbnak látszik a megszokottnál.

A Dark Doodad belsejében valószínűleg már folyik a csillagkeletkezési folyamat, és a születő csillagok (ha elegen lesznek) egyszer csak megvilágítják és szétfújják majd az egyelőre helyenként a mögötte lévő csillagok fényét teljesen kitakaró ködöt.

Az ehhez hasonló, csak nehezen megfigyelhető alakzatok jó minőségű feldolgozásához speciális felszerelés és módszer kell. Éder egy 200 milliméter átmérőjű, 750 milliméter fókusztávolságú, Newton rendszerű, saját építésű távcsövet használt, aminek okulárja helyén egy speciálisan asztrofotós célokra átalakított Canon EOS 5DmkII-es fényképezőgép kapott helyett. Az így összeálló felszerelést egy nagy pontosságú vezérléssel egybekötött, úgynevezett ekvatoriális rendszerű állvány tartotta, ami a csillagok mozgását annyira pontosan követte, hogy azok az egyenként öt percig tartó expozíciók során is pontszerűek maradtak. Az asztrofotós az így kapott, összesen 1 óra 55 perces expozíciós idővel rendelkező 23 felvételt speciális szoftverekkel dolgozta egybe. Mivel a Légy déli csillagkép, a felvétel természetesen nem hazánkból készült, Édernek egy kifejezetten asztrofotósok fogadására berendezkedett namíbiai farmig kellett utaznia