Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kihalhat az észak-amerikai rozsomák

2013.02.03. 13:52

A klímaváltozásokkal járó felmelegedés miatt hamarosan a veszélyeztetett fajok listájára kerülhet a tundrák kis testű ragadozója, a medvéknek is nekiugró rozsomák, írja Wyoming News. A menyétfélék közé tartozó torkosborznak ugyanis lételeme a nagy hó: a bőrhártyás mancsaival jóval mozgékonyabb a havas terepen az áldozatainál (fajdok, havasi nyulak, sőt, rókák, hiúzok és rénszarvasborjúk), akik enyhébb időben amúgy elfutnának előle.

Az Egyesült Államok Halászati és Vadászati Hivatala, a U.S. Fish and Wildlife Service pénteken jelentette be: indítványozni fogják a Természetvédelmi Világszövetségnél a rozsomákok felvételét a kihalással fenyegetett fajok vörös listájának veszélyeztetett kategóriájába. Jelenleg ezek az állatok a nem fenyegetett fajok között szerepelnek. A szervezet már 2010-ben is jelölte a rozsomákokat a listára, ám akkor még nem kerülhettek fel oda. Idén viszont a Természetvédelmi Világszövetség végleges döntést ígért az ügyben.

Shawn Sartorius, a Halászati és Vadászati Hivatal biológusa szerint ugyanis a rozsomákokat ugyanúgy veszélyezteti az éghajlatváltozás és a felmelegedés, ahogy a jegesmedvéket a sarkvidéki területek csökkenése. A kis medvékre emlékeztető, harminckilós rozsomákoknak nagyon fontos a mély hó és a fagyos idő. A hótakaró álcázza a sziklás talajba vált odúikat, a hidegben pedig könnyebb elkapniuk a téli álmot alvó állatokat, mivel nekik nincs szükségük effajta pihenésre.

Míg Kanadában ma is több tízezer rozsomák szaladgál a tundrán, Alaszkában, Montanában, Idahóban és Wyomingban csak kisebb kolóniák élnek az emberlakta településektől távoli hegyvidékeken. A rozsomákok vadászata és csapdába ejtése a 70-es évek óta tilos a legtöbb észak-amerikai tagállamban, ma már csak Montanában engedélyezett a befogásuk. Sartorius szerint jelenleg nagyjából 250-300 rozsomák élhet az Egyesült államok északi részén. Az állomány az 1930-as években jelentősen megcsappant az esztelen vadászat és mérgezés miatt, szerencsére az 50-es években több kisebb kolónia is délre költözött a kanadai területekről (sőt, még Kaliforniában is él három rozsomák az ottani nemzeti parkban).

A vadhatóságok csak a 2000-es évek óta tartják nyilván hivatalosan az amerikai rozsomákok egyedszámát. Bob Oakleaf, a Wyoming Game and Fish Department munkatársa szerint ma már kevesebb, mint 30 rozsomák él Wyoming területén. Épp ezért a Halászati és Vadászati Hivatal jelenleg azt tervezi, hogy rozsomák kolóniákat telepítenek Wyoming déli megyéitől, Albanytól és Carbontól délre, Colorado állam északi hegyvidékeire. Emellett természetesen minden lehetséges módon fel akarják hívni a figyelmet az amerikai rozsomákok alacsony egyedszámára és az élőhelyük megóvásának fontosságára.

Rozsomákok és farkasok a popkultúrában

A hófödte hegyek medvét és a farkast is megtámadó, kicsi és agresszív ragadozója számos alkotót megihletett a szórakoztatóiparban. A popkultúra leghíresebb rozsomákja egyértelműen a Marvel képregénykiadó kanadai szuperhőse, az alacsony, szőrös, és folyamatosan morgolódó Wolverine, aki a törhetetetlen adamantium karmai és gyors öngyógyító képessége miatt a nálánál százszor erősebb ellenfeleknek is bátran nekiugrik. Rozsomákot sajnos itthon rendszeresen Farkasnak fordítják a szuperhősfilmek forgalmazói: a hivatalos indoklás szerint azért, mert egy szőrös és harcias szereplőre jobban illik ez a név, mint a Torkosborz.

Hasonlóan borzas hajú, és a nála nagyobbakba is agresszívan belekötő figura volt a Szomszédok Rozsomákja, akit ironikus módon épp egy Farkas László nevű színész alakított. Ő a tudálékos stílusával és az olvasószoba helyén nyitott zugkocsmával rendszeresen magára haragította a medvetermetű operaénekest, Sümeghyt, és a hasonlóan nagydarab Kutya urat.