Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Összeszámolják a bengáli tigriseket Nepálban

2013.02.05. 12:50

Több száz állatvédelmi szakember közreműködésével összeszámlálják a bengáli tigriseket – más néven királytigriseket – Nepál déli részén, hogy megtudják, pontosan hány egyed él belőlük a himalájai országban.

A katmandui kormány ugyanis célul tűzte ki, hogy 2022-ra megkétszerezi az orvvadászok és az emberi terjeszkedés által veszélyeztetett nagymacskák (Panthera tigris tigris) populációját. A hétfőn kezdődött és három hónaposra tervezett kampány keretében kamerákat helyeznek el három nemzeti parkban – Csitvánban, Bardíjában és Bankéban –, illetve két állatvédelmi körzetben – Suklaphatában és Parszában –, hogy nyomon kövessék az állatok mozgását. Becslések szerint jelenleg mintegy 170 királytigris barangolhat a Himalája déli lábánál elterülő Teraj mocsaras, szavannás és erdős vidékén.

Mivel a nemzeti parkok területe átnyúlik a szomszédos Indiába, hasonló cenzus kezdődik ott is. A bengáli tigris India középső és keleti részén, Bangladesben, Nepálban, Bhutánban és Mianmarban őshonos. Állományát 2004-ben 3200 és 4500 egyed közöttire becsülték, java részük Indiában él. Száz évvel ezelőtt csupán Indiában mintegy negyvenezerre tették még a számukat.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2010-ben nyilvánította veszélyeztetett fajnak. Fennmaradásuk egyik záloga az állományukat tizedelő orvvadászat és illegális kereskedelem megfékezése. Kiváltképpen a hagyományos kínai gyógyászatban nagy a keletjük a tigris különböző testrészeiből származó anyagoknak.