Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Ritka mélytengeri hullámokat fotóztak

2013.02.07. 08:13

Ritkán látható jelenséget, mélytengeri hullámokat fotózott a nemzetközi űrállomás legénysége a Karib-tengeren, Trinidad közelében. A NASA Earth Observatory kutatóközpontja által közzétett képeken olyan hullámok látszanak, amelyeket csak az űrből lehet látni, onnan is csak szerencsés időjárási körülmények között.

Ezek a hullámok több tíz méterrel a vízszint alatt helyezkednek el, és hatalmasak: a magasságuk a száz métert is elérheti, és esetenként több száz kilométer szélesen húzódnak. Az ISS-ről készült felvételeken Trinidad szigetének közelében láthatók a hullámok, ahogyan északnyugat felől a sziget irányába haladnak a dagállyal, párhuzamosan egymás mögött, ahogyan a rendes, felszíni hullámok szoktak.

ISS034-E-032377

A mélységi hullámokat a víz egyes rétegeinek eltérő sűrűsége hozza létre, ami az eltérő sótartalom, vagy a hőmérsékletkülönbség miatt jelentkezik. Amikor egy ilyen víztömeget egy áramlat tenger alatti hegység, vagy egy kontinentális lemez határa felett visz át, megszületik a mélytengeri hullám. Bár a jelenség hatalmas méretű, óriási energiájú, és kicsit hasonlít a tenger alatti földrengésekkor kiinduló cunamikra, valójában nem veszélyesek. A NSA és az ESA műholdjai fotóztak már ilyen hullámot a San Francisco-i öböl térségében, és a gibraltári szorosnál is.