Aladár, Álmos
0 °C
11 °C

18 kilós meteoritot találtak a Déli-sarkon

2013.03.01. 11:55
18-kg-meteorite
Fotó: http://antarctica.oma.be/

Tizennyolc kilogrammos meteoritra bukkant egy nemzetközi kutatócsoport a Déli-sark keleti jégmezőin, 1988 óta ez a legnagyobb űrobjektum, amelyet a térségben találtak.

A brüsszeli székhelyű Nemzetközi Sarki Alapítvány csütörtökön jelentette be, hogy az Antarktisz keleti részén január 28-án találtak rá a jégbe fagyott meteoritra, amely egy közönséges kőmeteorit, és jelenleg különleges eljárással olvasztják fel Japánban azért, hogy a víz ne hatolhasson bele, mielőtt elemzés alá vetik.

A nemzetközi kutatócsoport egy 40 napos expedíciót tett a Belgium által működtetett Princess Elizabeth kutatóállomástól 140 kilométerre délre, ahol 2900 méteres magasságban 425 darab meteoritot találtak. Ezek összsúlya 75 kilogramm.

A tizennyolc kilogrammos meteorit a legnagyobb, amelyet a Déli-sark keleti részén az elmúlt 25 évben találtak. A meteoritok nyilvántartórendszere szerint a hatodik kontinensen az eddig talált legnagyobb meteorit 407 kilogramm súlyú volt, 1976-ban vagy 1977-ben bukkantak rá.
"Ez a meteorit teljesen váratlan volt számunkra, nemcsak súlya miatt, hanem azért is, mert nem minden nap talál az ember ekkora űrobjektumot a Déli-sarkon" – jegyezte meg Vinciane Debaille, a Brüsszeli Szabad Egyetem geológusa, a belga expedíciós csoport vezetője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!