Elromlott a Curiosity számítógépe

2013.03.02. 00:32

Valószínűleg a kozmikus sugárzás okozhatta a Curiosity Mars-járó számítógépében azt a memóriahibát, ami miatt a 2,5 milliárd dolláros önjáró laboratóriumot a tartalék vezérlésre kellett átkapcsolni, és két napja minimál üzemmódban működik, közölte a NASA szóvivője. Az amerikai űrhivatal specialistái szerdán észlelték, hogy a Mars-járó a szokásos napi adatletöltés után nem tud alvó üzemmódba váltani, majd további problémák is jelentkeztek a vezértő számítógépben. Annyit sikerült megállapítani, hogy a flash memória hibája okozhatta néhány fontos fájl megsérülését, és emiatt omlott össze a rendszer. A teljes újraindítás és újrakonfigurálás néhány napba, talán egy hétbe telhet, addig a Curiosity felfüggesztette a tudományos kutatást, és csak az önfenntartó rendszerei élnek.

A tartalék számítógép teljes mértékben képes a Curiosity rendszereinek felügyeletére, semmilyen veszélyt nem fenyegeti a Mars-járót, igyekezett megnyugtatni a kedélyeket a NASA közleménye. Richard Cook, a Curiosity projektvezetője elmondta, a jármű összes rendszerét úgy tervezték, hogy ellenálljon a nagy energiájú kozmikus sugárzásnak, de előfordulhat, hogy a sugárzás a bolygó felszínén a vártnál jóval erősebb, és olyan szintet ért el huzamosabb időre, amit a hardver egyes elemei már nem bírnak el. Egyelőre úgy tűnik, maga a memóriamodul fizikailag nem sérült meg, csak a rajta tárolt fájlok.

A Curiosity, hivatalos nevén Mars Science Laboratory 2011 novemberében indult el a Mars felé, és tavaly augusztusban landolt a bolygón. A küldetése többek között az, hogy a mikroba szintű marsi élet, illetve a bolygón levő víz és szerves vegyületek nyomára bukkanjon. A projekt két évre tervezi a Mars-ráró élettartamát, a mostani az első komolyabb üzemzavar az ebből eddig eltelt fél évben.  • Hírek
  • Hírek