Leó, Szaniszló
4 °C
17 °C

Az üstökösvadászat legszebb képei

2013.03.18. 11:47
A Magyar Csillagászati Egyesület tagjainak köszönhetően újabb lélegzetelállító felvételek születtek az esti égbolton látható PANSTARRS-üstökösről.

A március 14-15-i ítéletidőt követően 16-ára felszakadozott a felhőzet, és az esti szürkületben ismét vadászatra indultak a csillagászat barátai, de kérdéses volt, hogy vajon milyen lesz a PANSTARRS-üstökös ezen az estén. Az ítéletidőnek voltak csillagászati következményei is, amennyiben a március 16-ra, a bakonybéli Pannon Csillagdába meghirdetett üstökösészlelők találkozóját a hóviszonyok miatt egy héttel el kellett halasztani, és a bátorligeti Messier-maraton résztvevőinek is kijutott az áramszünetből.

De térjünk vissza a PANSTARRS-ra, amit először március 11-én sikerült hazánkból megfigyelni. Már akkor is nyilvánvaló volt, hogy bár az üstökös kétségkívül szép távcsöves látvány, fényessége meg sem közelíti a korai vérmes reményeket. Az üstökös látványa binokulárral (kétcsövű látcső) vagy kisebb távcsövekkel a legszebb, kitűnően látható a fényes mag és a fél-egy fok hosszúságú csóva.

A PANSTARRS láthatósága folyamatosan javul, azonban ezzel párhuzamosan fényessége folyamatosan csökken, azonban várhatóan még a hónap végéig igen feltűnő és élvezetes kistávcsöves célpont lesz. Csak tudni kell, pontosan hol keressük. A telő holdfázis mindenesetre megnehezíti majd az üstökös megfigyelését, a március 27-i telehold után azonban már nem fogja zavarni a kora esti észleléseket.

Március 16-án a szürkületi égen több mint fél órán át sikerült megfigyelni az üstököst az ország számos pontjáról a Magyar Csillagászati Egyesület tagjainak. A legnépesebb csoport valószínűleg a budapesti Hármashatár-hegyen gyűlt össze, az itt készült egyik fotó lett a Hét csillagászati képe is Magyar Csillagászati Egyesület portálján.