Gyula
8 °C
21 °C

Nincs barnamedve őse a jegesmedvének

2013.03.18. 16:51

Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a múltban történt kereszteződés eredményeként valamennyi jegesmedvében vannak olyan gének, amelyek barna medvéktől származnak, de egy új tanulmány szerint a jegesmedve homogén faj, és nincs bizonyíték arra, hogy a barnamedvétől származna.

Az amerikai tudományos akadémia PLOS Genetics című folyóiratában közzétett tanulmánya szerint a két faj közötti génkeveredés csak egy elzárt közösségre igaz, és nem a teljes jegesmedve-populációra, amelyben nincsenek barnamedvétől származó gének. Egy bizonyos alaszkai barnamedve-közösségben arra is bizonyítékokat találtak, hogy a populáció példányai éppen hogy fordítva, a jegesmedvétől örököltek géneket.

A félreértés középpontjában az a barnamedve-népesség áll, amely az alaszkai ABC-szigeteken él. Ezek a kinézetükben és magatartásukban nyilvánvalóan barnamedvék genetikai hasonlóak a jegesmedvékhez. A populáció tagjai genetikailag valóban különösek, és régóta ellentmondásos a megítélésük a jegesmedvékhez való rokonságukat illetően.

Beth Saphiro, a Kaliforniai Egyetem fejlődésbiológiai és ökológia professzora és kollégái hét jegesmedve, egy ABC-szigeteken élő barnamedve, egy Alaszkai-félszigeten élő barnamedve és egy feketemedve génállományát elemezték, illetve vetették össze.

Fordított rokoni kapcsolat

AZ ABC-szigeteken élő barnamedvék mitokondriális DNS-ének korábbi vizsgálta azt mutatta ki, hogy az anyaági örökítőanyaguk jobban egyezik a jegesmedvékével, mint más barnamedvékével. Ezért vélték úgy a tudósok, hogy az ABC-szigeteken élő barnamedvék lehetnek a mai jegesmedvék ősei. Az új genetikai tanulmány azonban a sejtmagban lévő kromoszómák nDNS-ét (anya- és apaági örökítőanyagát) elemezte. Ezzel bizonyítékot találtak arra, hogy az ABC-szigeteki barnamedve x kromoszómáinak 6,5 százaléka a jegesmedvétől ered, és utóbbiakból származik a teljes genomjuk egy százaléka. Az ABC-szigeteki barnamedvéknek több közös génjük van a nőstény jegesmedvékkel.

Arra viszont nem találtak bizonyítékot a szakemberek, hogy a barnamedvék génjei jelen lennének a jegesmedvékben. A szakemberek azt feltételezik, az utolsó jégkorszak végén az Alaszka déli részén húzódó szigeteken jegesmedvék rekedtek. A nőstény jegesmedvék párzottak az Alaszkai-félszigetről a szigetekre úszó hím barnamedvével, és az ottani jegesmedve-populáció fokozatosan átalakult barnamedve-népességé.