Móric
9 °C
15 °C

Planktonnal a klímaváltozás ellen

2013.03.18. 16:58

Az óceánok melegebb felszíni vizeinek közelében lévő több billiónyi plankton majdnem kétszer több, a klímaváltozásban vezető szerepet játszó szén-dioxidot nyel el, mint azt eddig feltételezték a kutatók - derült ki egy új tanulmányból.

A Nature Geoscience című folyóiratban közölt eredményeikkel a szakemberek felülírták a tengerkutatás egyik központi tételeként számon tartott Redfield-arányt. A híres oceanográfus, Alfred Redfield 1934-ben publikálta felfedezését, amely szerint az óceánok felszíni vizeitől kezdve egészen a hideg, sötétebb mélységekig a planktonokban és az általuk kiválasztott anyagokban viszonylag állandó, 106:16:1 arányban oszlik meg a szén, a nitrogén és a foszfor.

Az új tanulmány szerzői jelentősen eltérő tápanyagarányokat észleltek a planktonokban a Föld különböző vízterületeiről gyűjtött mintákban, és kimutatták, hogy nem a mélység, sokkal inkább a földrajzi szélesség a meghatározó tényező az arányok alakulásában. A kutatók sokkal magasabb szén-dioxid-szintet (195:28:1) észleltek az egyenlítő melletti meleg, tápanyagban szegény területeken, mint a tápanyagban gazdag, sarki övezetekben (78:13:1).

A tanulmányunk egyértelműen kimutatta, hogy a planktonszervezetek szén-nitrogén-foszfor aránya nem állandó - húzta alá Adam Martiny, a tanulmány vezető szerzője, a Kaliforniai Egyetem munkatársa. A kutatócsoport hét expedíciót indított a Bering-tengerre, az Atlanti-óceán északi részére és a Karib-tengerre, hogy hatalmas tartályokba gyűjtsenek vízmintákat, amelyeket még a hajó fedélzetén molekuláris szintű vizsgálat alá vontak. Az eredményeket emellett 18 másik tengeri expedíció hozzáférhető eredményeivel is összevetették a szakemberek.