Megmérgezték Rolandot, a sast

2013.03.19. 14:02

Roland, az olimpiai bajnok kajakosról, Kökény Rolandról elnevezett parlagi sas tetemére bukkantak március 17-én, Békés megyében a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) természetvédelmi őrei.

parlagi sas roka tetem szeghalom czifrak gabor w
Fotó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) parlagi sas védelmi programjának szakemberei riasztották a KMNPI munkatársait, mert egy tavaly műholdas nyomkövetővel felszerelt parlagi sas napok óta azonos helyről sugárzott jeleket.

Sajnos a segítség későn érkezett, a természetvédelmi őrök már csak a pusztulás tényét tudták megállapítani. Roland egy róka tetemétől pár méterre feküdt görcsbe feszült lábakkal, ami egyértelműen mérgezésre utal. Az, hogy a róka szintén mérgezés áldozata lett, vagy szándékosan, mérgezett csaliként került a területre, a nyomozás során fog kiderülni.

A tetemeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságára szállították, ahol további vizsgálatokat végeznek, többek között megállapítják a halál pontos okát. A KMNPI ismeretlen tettes ellen tett feljelentést természetkárosítás, méreggel való visszaélés és állatkínzás gyanújával.

Rudolf épp most gyógyult meg

A parlagi sas világszerte veszélyeztetett faj, az Európai Unió egyetlen jelentős állománya a Kárpát-medencében, elsősorban hazánkban található. Az állomány azonban kicsi és sérülékeny. A hazánkban a ragadozó madarak ellen elkövetett bűncselekmények száma pedig egy nagyságrenddel felülmúlja az összes környező országét. 2013-ban eddig 13 madármérgezéses esetre derült fény, melynek során legkevesebb 26 védett madár (13 egerészölyv, 3 rétisas, 3 parlagi sas, 3 kékes rétihéja, 2 vetési varjú, 2 holló) valamint számos róka, borz, nyest és kutya pusztult el, derül ki az MME közleményéből.

Különös aktualitást ad ennek a szomorú eseménynek, hogy pár hete sikerült meggyógyítani és a természetbe visszaengedni egy mérgezetten és több söréttel a testében talált parlagi sast, amit a műholdas jeladójának felszerelésekor Dombi Rudolfról (Kökény Roland párja a 2013-as londoni olimpián aranyérmet nyert kajak kettősben) neveztek el az MME munkatársai.

A védett és különösen védett madarak jeladóval történő felszerelése a tudományos eredményeken felül sokat segíthet a madarakra leselkedő veszélyek és a bűncselekmények felderítésében is. Előfordul, hogy idejében sikerül segítséget nyújtani egy bajba jutott egyednek. Sajnos azonban a mérgezéses bűncselekményeknél használt szerek olyan gyorsan fejtik ki hatásukat, hogy erre minimális az esély, viszont ilyenkor is a mérgezett állatok felderítésével és a területről történő eltávolításával további tragédiákat előzhetünk meg.  • Bérelnék
  • Bankszámla