Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Rossz helyen vannak az Io vulkánjai

2013.04.05. 13:29

A Jupiter Io holdján van a legnagyobb aktivitás a naprendszerben, a több száz vulkán némelyike akár 400 kilométeres magasságba is kilöveli a lávát. A vulkánok elosztása azonban furcsa, legalábbis a NASA és az Európai Űrügynökség kutatói máshol számítanának rájuk a hold felépítése alapján.

A NASA elsősorban a Voyager és a Galileo küldetések adatait használja, de más űrhajók és űrteleszkópok által készített felvételeket is elemezték a modellek elkészítésekor. Az Io vulkánjait a Voyager fedezte fel 1979-ben, a Galileo 1999-2000 között repült a hold közelében és megerősítette az űrszonda felfedezéseit.

A vulkáni tevékenységet a Jupiter és két másik hold, a Ganümédész és az Europé közötti interakció okozza. Az Io sokkal gyorsabban forog, mint a két másik hold, így jobban ki van téve a gravitációs hatásoknak. Ráadásul a Jupiter körüli forgása is különleges, amikor a legközelebb van a bolygóhoz, az erős gravitáció eldeformálja a holdat. Ezek a mozgások forrósítják fel a holdat és okozzák az extrém vulkáni tevékenységet.

A legfőbb kérdés, hogy ez az árapály milyen módon melegíti a hold belsejét. Néhány kutató szerint mélyen a felszín alatt hat, mások szerint a felszín alatti részt, az asztenoszférát melegíti. Ez a hold köpenyének alsó, már képlékeny része.

A kutatók részletes térképet készítettek az Io vulkáni tevékenységéről. Christopher Hamilton, a Maryland Egyetem kutatója azt mondta, hogy az adatok elemzések alapján az utóbbi elmélet bizonyult helyesnek, de a vulkáni tevékenység 30-60 fokkal van keletebbre, mint amire számítottak a modellek alapján. Ez a megállapítás nemcsak egy vulkánra érvényes, hanem szisztematikusan szinte valamennyire.

PIA09665.gif
Fotó: NASA / JPL-Caltech

Az eltérést az Io gyors forgásával magyarázzák, a hold belső felépítése lehetővé teszi, hogy a magma hosszú utat tegyen meg a keletkezési helyétől addig, ahol könnyeb a felszínre tud törni. A Földön egyszerű a magyarázat a vulkáni tevékenységre, ahol a földkérgek találkozik, ott talál utat a magma. Az Io holdon ás a helyzet, a Jupiter erős vonzása akár száz méteres mozgást is okozhat a hold felszínén, így a magma állandó mozgásban van, szinte óceánt alkotva.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?