Erzsébet
1 °C
4 °C

Soha nem létezett a kihaltnak hitt teknős

2013.04.05. 14:58

A Pelusios seychellensis teknősfajról sokáig azt hitték, hogy már kihalt. Valójában soha nem létezett fajról van szó, a Senckenberg Research Institute kutatói genetikai bizonyítékot találtak ezen állításukra.

A teknősök a kiemelten veszélyeztetett fajok közé tartoznak, jelenleg 320 teknősfajt különböztetnek meg egymástól. Különösen a szigeteken élő fajok veszélyeztetettek legfőképpen az emberek miatt. Már eddig is sok olyan teknősfaj van, amelyről tudjuk, hogy kihaltak.

Egészen mostanáig a Seychelles-szigeteken élő teknősfajról, a Pelusios seychellensisről is ezt hitték. Összesen három példányt sikerült begyűjteni még a 19. század végén. Ezeknek a maradványait még mindig őrzik a bécsi és hamburgi természeti múzeumokban. Sokáig kutattak még további példányok után, de nem találtak, emiatt a faj felkerült a kihalt állatok listájára.

Pelusios seychellensis
Pelusios seychellensis
Fotó: sciencedaily.com

Uwe Fritz professzor és csapata azonban megvizsgálta a teknősök DNS-ét és felfedezték, hogy a három teknős nem alkot különálló fajt. Amit korábban Pelusios seychellensisnek hittek, az valójában a Pelusios castaneus faj, ez utóbbi pedig elég elterjedt Nyugat-Afrikában.

A kutatók valójában már nagyon régóta felfigyeltek arra, hogy a Seychelles-szigeteki teknős mennyire hasonlít az afrikai rokonára, de a nagy földrajzi távolság miatt azt gondolták, hogy két külön fajról van szó. Nem ez az első alkalom, hogy a professzor és csapata bebizonyítja egy állatról, hogy őshonos a Seychelles-szigeteken, egy évvel ezelőtt a Pelusios subniger fajról bizonyították be, hogy az ember vitte oda.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?