Árpád
-2 °C
4 °C

Megtalálták a világ legnagyobb jéghegyét

2013.04.08. 17:56

A világ egykor legnagyobb jéghegyének egyik darabja még ma is az Antarktisz közelében úszkál - derült ki egy új műholdas felvételből. A B-15T jelzésű jégtömeg egykor a 11 ezer négyzetkilométeres B-15 jéghegy részét képezte, ami közel kétszer akkora volt, mint Pest megye. A maradványt március 16-án fedezte fel az amerikai űrkutatási hivatal Aqua nevű műholdja az Antarktisz keleti részén található Mawson Coast melletti területen. A tizenhárom éves jéghegy az Amery selfjég mellett haladt el, távol egykori születési helyétől, amikor a műhold elkapta.

Műholdfelvétel a  B-15T jelzésű jégtömegről
Műholdfelvétel a B-15T jelzésű jégtömegről
Fotó: NASA

A B-15 jéghegy 2000 márciusában vált le a Ross selfjégről és rövid idő alatt számos kisebb darabra töredezett szét. A kisebb ez esetben persze relatív: az egyik darabka, a 6400 négyzetkilométeres B-15A jelzésű jégdarab például eltorlaszolta a McMurdo-szorost és ezzel számos császárpingvin pusztulását okozta, a többi egyedet pedig arra kényszerítette, hogy kevésbé ideális költőhely felé vegye az irányt.

A jéghegyek esetében nem szokatlan, hogy akár 25 évig is megmaradnak, ha az Antarktisz hűvös partmenti vizeiben maradnak. Ha a tengeráramlatok észak felé sodorják őket, a jegük hamar olvadásnak indul. 2011 decemberében a kutatók egy másik jéghegymaradványt is észleltek: a B-15J elnevezésű darab Új-Zélandtól 2700 kilométerre délkeletre olvadozott, amikor a szakemberek rábukkantak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?