Valér
-2 °C
0 °C

Átlátszó a pöttyös jéghal vére

2013.04.09. 09:23

A tokiói Sea Life Park specialistáinak először sikerült fogságban szaporítani a világ legrejtélyesebb és legbizarrabb tengeri élőlényét, a pöttyös jéghalat (Chionodraco rastrospinosus). A tengerbiológusok azt remélik, a kis jéghal születése és a fejlődésének megfigyelése hozzásegítheti majd a tudományt a hal körüli rejtélyek eloszlatásához. A pöttyös jéghal ugyanis az egyetlen gerinces állat a Földön, aminek nem piros a vére, hanem átlátszó, mint a víz.

Az ember, és a legtöbb állat vére a hemoglobintól kapja jellegzetes színét, a vörös vérsejtnek is nevezett fehérje feladata az oxigén szállítása a vérkeringésben a tüdőtől (halaknál értelemszerűen a kopoltyútól) a test többi részébe. A jéghal vérében nincsen hemoglobin, viszont az állat szíve meglepően nagy méretű.

Egyelőre a tudósok legjobb tippje az, hogy a hal szervezetében a vérplazma vette át a vörös vérsejtektől az oxigén szállításának feladatát. Szintén rejtély, hogy miért nincsenek a jéghal testén pikkelyek. Ez talán összefüggésben lehet a különleges keringési rendszerével: mivel nincsenek útban a pikkelyek, a hal a bőrén keresztül is képes lehet a vízből oxigént felvenni, és azt közvetlenül a véráramba juttatni.

A pöttyös jéghal 30-50 centiméteresre nő meg, természetes élőhelye az Antarktiszhoz közeli, hideg vizekben, legalább ezer méter mélységben van. A tokiói vízi állatkert az egyetlen hely a világon, ahol fogságban megtalálható és vizsgálni tudják a biológusok. A most született utód egyelőre lárva formában él, és alig pár centis. A végleges alakját 18 hónap után nyeri el, és négy éves korában válik ivaréretté. Nagyjából 12 évig él.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!